Vi mottok nylig en ny Merida eOne-Sixty 975 for å teste det nye elsykkel-tilpassede Shimano Linkglide girsystemet. Men sykkelen var så interessant at vi bestemte oss for å lage en sak om den og. Se videoen av testen, eller les videre under.
Merida eOne-Sixty sin utvikling
Vi testet eOne-Sixty for første gang i 2017, en sykkel med aluminiumsramme og 500 Wh batteri. Vi likte sykkelen godt og mente den satt en ny standard for kjøreegenskaper. Men på tross av 160 mm dempervandring var den ikke av de mest stabile syklene i røffe utforkjøringer.

For 2020 lanserte Merida en ny eOne-Sixty. Vi syklet flere av modellene, alle med karbonramme og et integrert 500 Wh batteri. Styrevinkelen hadde blitt litt slakkere og akselavstanden litt lenger. Sykkelen var blitt stødigere utfor, og den var fortsatt ganske leken. Merida gikk bort fra de brede 27.5+ dekkene. Dette forbedret styreresponsen og følelsen med underlaget.

Rammen var uendret for 2021, men Merida fikk likevel plass til det store 630 Wh Shimano-batteriet. De fleste modellene fikk litt grovere og tyngre Maxxis-dekk med EXO+ sidevegger. eOne-Sixty 9000 fikk også den grovere Fox 38-gaffelen. Disse endringene gjorde sykkelen noe tyngre. Med den grove gaffelen var 2021 eOne-Sixty nå blitt enda et hakk mer kapabel i utforkjøringene. De mer solide sideveggene ga bedre kontroll på dekkets returdemping. Man spratt ikke like mye over små ujevnheter. Sykkelen føltes mer behersket.

Merida eOne-Sixty har gradvis blitt bedre nedover. Samtidig er den fortsatt blant de mer lekne og kvikke syklene på markedet.

2022 Merida eOne-Sixty 975
Sykkelen vi tester denne gangen koster 79.999 kr og har aluminiums-ramme. Den er naturlig nok litt tyngre enn 9000-modellen med karbonramme. Men det er ikke alt. Rammen er uforandret fra i fjor, likevel kommer den nå med et stort 750 Wh batteri. Videre kommer sykkelen med det elsykkel-optimaliserte Shimano XT Linkglide girsystemet og en grov Rockshox ZEB Ultimate gaffel. Alt dette drar opp vekten. Vi veier eOne-Sixty 975 til 25,9 kg inkludert pedaler. Dette er en tung Merida. Men den er ikke uvanlig tung sammenlignet med mange av konkurrentene.

Et større 750 Wh batteri
Selv om karbon- og aluminiumsrammene er veldig like, er det kun alu-varianten som får 750 Wh batteriet. Dette store batteriet veier 4,19 kg. Merida antar at de mest ivrige stisyklistene foretrekker karbon-modellene med 630 Wh batteri. Disse er betydelig lettere og bør oppleves mer inspirerende og lekne.


Spesifikasjoner & geometri


På stien
Så hvordan føles denne tyngre Merida’en på stien? Det er selvsagt mer jobb å håndtere sykkelen. Men det er ikke ille. De 439.5 mm korte kjedestagene sørger for at sykkelen er overraskende kvikk, selv på flatere stier.


Testsykkelen i størrelse Medium er litt liten for oss som er rett over 180 cm høye. Likevel var dette den mest stødige eOne-Sixty vi noen gang har testet, den ga oss selvtillit. Vekten, den gode dempinga, dekkene; alt dette gjør sykkelen skikkelig kapabel i utforkjøringene. Farten var såpass høy i våre faste testbakker at det ble vanskelig å velge spor. Vi prøvde å bomme på de 2-3 største steinene og kjørte rett over resten.


Våre tanker
Vi liker lette elektriske stisykler. Men vi liker denne sykkelen og! Det var en intens opplevelse å sykle over de grove stiene i god fart. Vi tror størrelse Medium var et godt valg for oss. Sykkelen var virkelig trygg og stabil. Hadde vi derimot valgt en sykkel som var et hakk for stor, så hadde den nok vært mindre inspirerende. Grove dekk og en god, grov dempegaffel gjør virkelig en forskjell nedover. Og litt ekstra vekt hjelper på retningsstabiliteten.
