Test: 2020 Merida eOne-Sixty 10K

Test: 2020 Merida eOne-Sixty 10K

Da Merida lanserte den nye utgaven av eOne-Sixty tidligere i år fikk jeg en prøvetur på sykkelen. Nå har jeg endelig fått prøve Merida eOne-Sixty 10K igjen, i ro og mak på mine vante stier. Sist jeg testet den lurte jeg på om fronten på sykkelen var litt vel høy.

«Stack» er et mål på hvor høy rammen er helt framme ved styret, og eOne-Sixty i størrelse M er hele 638mm høy. Dette er 10-20mm mer enn mange av konkurrentene. En høy styreposisjon kan gjøre det vanskeligere å holde framhjulet på bakken i bratte klatringer, og det kan være vanskeligere å få nok vekt på framhjulet i svingene. Merida sier at de velger høy front for å gjøre sykkelen bedre egnet for utforkjøringene. Med en høyere front er det lettere å løfte framhjulet i bratte utforkjøringer, sykkelen blir mer leken og manøvrerbar. Og Merida har helt rett. På stiene her hjemme hadde jeg ingen problem knyttet til en høy front. Framhjulet hadde godt med grep i alle situasjoner og jeg måtte aldri lene meg fremover for å få vekt over hjulet i svingene. Klatreegenskapene oppleves like gode som på den gamle eOne-Sixty.

2020 Merida eOne-Sixty 10K
2020 Merida eOne-Sixty 10K på tur på Golsfjellet.

Kort bak

Merida eOne-Sixty 10K er ikke den ultimate sykkelen for motbakker. Dette skyldes den korte bakenden. Altså avstanden mellom navet i bakhjulet og kranken, såkalt «kjedestag-lengde». Akkurat som på den gamle modellen er kjedestag-lengden på relativt korte 439.5mm. Dette oppnår Merida ved å bruke et mindre 27.5″ hjul bak. Den korte bakenden gir en leken sykkel med kvikke kjøreegenskaper, og dette er eOne-Sixty sin styrke. Om man passer på å bevege seg litt fremover over sykkelen i de bratteste partiene så klatrer likevel Meridaen det meste.

2020 eOne-Sixty har fått en slakkere styrevinkel på 65.5* og nye hjul. Merida har valgt 29″ hjul med 2,5″ brede Maxxis Assegai 2,5″ dekk framme og et 27,5″ stort bakhjul med Maxxis Minion DHRll 2.6″. Den gamle utgaven hadde Pluss-dekk fremme og bak (27,5×2,8″), og jeg liker oppsettet på den nye modellen bedre.

2020 Merida eOne-Sixty 10K

Er batteriet stort nok?

Noen vil kanskje si at de hadde forventet større batteri i 2020, det dukker tross alt opp endel sykler med 625Wh batteri eller mer i disse dager. Shimano valgte heller å lansere et mer kompakt 504Wh batteri for neste år. Det er flere fordeler med et kompakt batteri. Et mindre batteri er lettere og det krever et mindre hull i ramma der man tar batteriet inn og ut. Jo mindre hull man lager i ramma, jo mindre trenger man å forsterke ramma. Mindre rammeforsterking betyr lavere pris og vekt.

Merida innser likevel at mange vil ønske seg mer rekkevidde, derfor leveres denne toppmodellen med et ekstra batteri og en elsykkel-spesifikk sekk. Sekken har en egen lomme for batteriet pluss en ryggplate som beskytter ryggen om man skulle falle. Batteri i sekken eller ikke, jeg setter pris på den ekstra sikkerheten ryggplaten gir. Shimano Steps E8000 motoren leveres på de fleste eOne-Sixty modellene også i 2020. Selv om E8000 begynner å bli noen år gammel er den fortsatt en god motor, se en test av motoren her. Flere konkurrenter har kommet med nye motorer de seneste par årene, men ingen av de er betydelig mindre og lettere.

2020 Merida eOne-Sixty 10K

Utstyr

Utstyret på Merida eOne-Sixty 10K er fra øverste hylle, og det må man jo forvente på en sykkel til 100.000kr. Demping håndteres av Fox sine Factory-modeller. Demperen er en Float X2 og gaffelen en elsykkelspesifikk Float 36. Dette er meget god demping. Men det er mye justeringsmuligheter her og man skal være litt interessert i demperjustering for få et godt resultat. Om man ikke ønsker å sette seg inn i tilpassing av dempere så er det antakelig lettere å få et godt resultat med demperne på den billigere eOne-Sixty 8000. Når demperinnstillingene er på plass er det imidlertid lite som føles så bra som Fox Factory.

Bremser og gir er XTR, Shimano sin dyreste gruppe. Tidligere fikk man Shimano XT Di2, altså elektronisk gir, på Merida sine toppmodeller. Jeg synes den nye mekaniske XTR girgruppa er et bedre valg, den girer meget godt under belastning. Hjulene på eOne-Sixty 10K er DT Swiss HCX 1200. Med karbonfelg og DT 240 nav er dette er noe av det dyreste man finner på en fabrikkbygget sykkel. Dette er relativt lette elsykkel-spesifikke hjul.

2020 Merida eOne-Sixty 10K

På stien

Kombinasjonen av et større fremhjul og litt mindre dekkvolum både fremme og bak bidrar til at sykkelen føles mer presis og stabil når farten øker i utforkjøringene. Man kan rulle rett over ganske grove hindringer på stien, og jeg opplever det ikke som noe ulempe at bakhjulet er noe mindre. Den nye eOne-Sixty har blitt en betydelig tryggere sykkel i utforkjøringene samtidig som den oppleves like kvikk og morsom som den gamle modellen. Man kan bruke den på snille stier uten at den føles tung og treg, samtidig er den trygg i røffe utforkjøringer. Den nye sykkelen ser betraktelig bedre ut med sitt integrerte batteri. Men det er dessverre ikke så enkelt å holde vekta nede når man går fra utvendig til innvendig batteri, derfor har ikke den nye modellen med karbonramme blitt noe lettere.

Konklusjon

eOne-Sixty er fortsatt blant de mest lekne elektriske terrengsyklene. Nå har den blitt enda mer trygg og kapabel utfor.

Pluss
+Leken
+Allsidig

Minus
-Det koster

Spesifikasjoner

Pris: 100.000kr

Rammestørrelse: XS, S, M, L, XL
Farge: GLOSSY CANDY TEAL/MATT BLACK
Gaffel: FOX 36 Factory E-Bike+
Bakdemper: FOX Factory Float X2
Bremser: Shimano XTR

Styrelager: MERIDA 1901
Styre: MERIDA Expert eTR
Styrestem: MERIDA Expert eTR
Sadelpinne: MERIDA EXPERT TR
Sadel: Prologo PROXIM W650

Bakgir: Shimano XTR Shadow+
Girhendel: Shimano XTR
Kjede: CNM9100
Kjededrev: Shimano CRE80-12-B
Kassett: Shimano M9100

Framdekk: Maxxis Assegai 29×2.5″
Bakdekk: Maxxis DHR II 27.5x2x6″
Hjulsett: DT Swiss Spline HXC 1200 spline 30 boost
Bremseskive front: Shimano RT-MT900
Bremseskive bak: Shimano RT-EM910

Motor: Shimano E8000
Batteri: Shimano E8035
Display: Shimano SC-E8000
Krank Shimano: FC-M8050

Sykkeltester Tester