Yamaha MORO-07 introduksjon og prøvetur

Yamaha MORO-07 introduksjon og prøvetur

Yamaha har produsert elsykler i mange år. De lanserte hjelpemotor for sykkel allerede i 1989, mange år før elsykkelen slik vi kjenner den i dag var påtenkt. Da de elektriske terrengsyklene begynte å dukke opp her til lands var Yamaha og Bosch to dominerende motormerker.

Mens Bosch-motorene dukket opp hos flere og flere sykkelmerker så skjedde det ikke så mye med Yamaha. De var stort sett å finne hos Haibike og Lapierre samt i en lett justert versjon hos Giant. Vi likte Yamaha-motorene, hvorfor ble de ikke brukt av flere sykkelprodusenter? Jeg fant aldri svaret på dette, men det gikk rykter om at Yamaha ville prioritere å lage sine egne sykler.

Yamaha MORO-07 hos Yamaha Racing Center
Yamaha MORO-07 hos Yamaha Racing Center – YRC.no

Yamaha MORO-07 er her

Noen år senere, i 2021, dukket Yamaha YDX-MORO opp. Dette var Yamahas første fulldempede emtb. Meg bekjent ble denne sykkelen ikke tatt inn til Norge. Først i 2023 kunne en elektrisk fulldempet Yamaha leveres i Norge. Sykkelen heter MORO-07 og den har samme batteri og ramme som YDX-MORO. Vi besøkte Yamaha Racing Center på Bjørkelangen for å se nærmere på sykkelen. Blant flere varianter av Yamaha-motorsykler fant vi også en rekke med MORO-07.

Blant Yamaha-motorsyklene finner vi en rekke med MORO-07

En motor som kan serves og repareres

I enden av salgslokalet var det et verksted, her serves motorsykler og elsykler. Vi synes det er både positivt og viktig at også motoren kan serves. Yamaha-motoren har mistet markedsandeler siden den elektriske terrengsykkelens spede begynnelse. Motorprodusenter som Shimano og Bosch har tatt mye av markedet. Og det er helt greit, de har levert kompakte motorer som er behagelige å sykle.

En av flere verkstedbenker hos YRC.no
En av flere verkstedbenker hos YRC.no

Men Yamaha har ikke gitt opp, og det er en stor fordel at de er en av veldig få som leverer reservedeler til motorene. Yamaha har selvfølgelig levert reservedeler til sine motorsykler, hvorfor skulle de gjøre det annerledes med elsyklene? Yamaha Racing Center forteller at de også kan reparere Yamaha-motoren på andre sykkelmerker.

Den nye Yamaha PW-X3 motoren

For 2022 lanserte Yamaha en oppdatert utgave av sin emtb-motor, PW-X3. Kanskje tenker man at en ny motor fra en produsent med mindre markedsandeler ikke er så god? Ellers ville den vel vært brukt av flere sykkelprodusenter? Det hjelper ikke at motoren kan repareres om den ikke er god. Heldigvis er PW-X3 god, veldig god.

Yamaha MORO bruker PW-X3 85 Nm motoren

Yamaha-motorene har alltid vært sterkest ved lav tråkkfrekvens, effekten på de forskjellige versjonene har falt når man nærmer seg 80-90 tråkk i minuttet. Og det har vært et slags kvernelyd fra dem. Lyden var ikke ubehagelig høy, og den økte ikke med tråkkfrekvensen. Alt dette er fikset på den nye PW-X3. Dette er en kompakt motor som er meget enkel å kontrollere på krevende underlag og den er sterk også over 90 tråkk i minuttet. Motoren oppleves som en god konkurrent til Bosch og Shimano.

Yamaha PW-X3 85 Nm

Annerledes design

MORO-07 sprenger ingen grenser med et high-tech design. Kjedestagenes innfesting i rammen ser litt enkel ut. Jeg mener ikke å si at bakhjulsopphenget er gammelt og utdatert, men det var slik mange sykler så ut rundt tiårs-skiftet. Yamaha kunne kanskje flyttet kjedestagenes svingpunkt litt nærmere motoren. Da ville sykkelen fått litt kortere bakende.

Yamaha MORO bakhjulsoppheng

Men det er greit, alle ønsker ikke kortere kjedestag. 465 mm er blant de lenger stagene, men det er ikke unormalt langt. De skyver rytterens vekt noe fremover på sykkelen. Fordelene med dette er at sykkelen klatrer godt. Det er enkelt å holde forhjulet på bakken når det blir virkelig bratt. Dette sørger også for at man automatisk får vekt over framhjulet, man får bra grep i svingene uten å tenke så mye på hvordan man sitter på sykkelen.

Yamaha MORO-07

Det som er mer iøynefallende med designet er hva Yamaha kaller Dual Twin design. Demperen som håndterer 150 mm vandring bak sitter nærmest inni rammens overrør. Overrøret splittes i to i bakkant for å gi plass til demperen. Fordelen med dette er at rammen kan lages veldig kompakt og man får god klaring til skrittet når man står over sykkelen. Det samme Dual Twin designet finner man også i rammens underrør. Yamaha har valgt denne løsningen for å gi plass til batteriet.

Yamaha MORO-07 geometri

MORO-07 kommer kun i 3 størrelser. Jeg måler 181 cm og trivdes godt på størrelse M. Fredrik er noen få cm lenger og hadde en Large sykkel. Vi begge hadde nok valgt Medium, men vi velger ofte en mindre ramme fremfor en som er litt stor.

Rammegeometrien på Yamaha MORO er ganske gjennomsnittlig for en stisykkel. Man kan tenke seg at en sykkel med 160 mm vandring på gaffelen er laget for utforkjøringene. Men den relativt korte akselavstanden på 1.206 mm for strl M og styrevinkelen på 66,2* forteller oss at sykkelen ikke er en utforspesialist. Kanskje er den heller en motbakke-spesialist med sine 465 mm lange kjedestag.

Geometri

En setevinkel på 70* virker veldig slakt. Dette er den nok “faktiske setevinkelen”, og det sier oss egentlig ikke så mye. Det er vanlig å oppgi “effektiv setevinkel”. Vinkelen på en linje trukket mellom senter av krankaksling og senter av seterørets topp. Dette tallet er ikke oppgitt, men det er tydelig at det er betydelig mer enn 70*. Vi har ingen ting å utsette på setevinkelen.

500 Wh batteri

Rundt 2019 gikk de fleste sykkelprodusentene fra utvendig til innvendig batteri. Jeg pratet med folk i bransjen om hvordan batteri-integrasjon kunne gjøres med minst mulig vekt-økning. Løsningen med å skjære et stort hull for batteriet i underrøret forutsatte at rammen måtte forsterkes. Dette kunne medføre en vektøkning på over 1 kg.

Med Dual Twin designet sitter batteriet tilsynelatende integrert i ramma. Men det er ikke integrert, det er synlig både under og over rammens underrør. Man ser det egentlig ikke før man tar bort batteriet. Jeg synes dette er en meget god løsning. En løsning vi aldri tenkte på. Det er en elegant og enkel måte å integrere batteriet, og det drar ikke opp vekten i like stor grad.

Men som alt annet er det et kompromiss. Yamaha har designet rammen slik at man kan snu styret helt rundt. Det er ingen sperre som stopper styreutslaget. Dette gjøres ved å bruke et litt kort underrør som ikke når helt frem til styrerøret. Da krasjer ikke gaffelen i ramma når man svinger. Vi antar at kombinasjonen av kort underrør og batteri-integrasjonen gjør at sykkelen ikke har plass til et stort batteri. Yamaha lager batteri med inntil 720 Wh kapasitet, men på MORO-07 får man et mindre 500 Wh batteri.

Underrøret blir kort fordi det ikke strekkes helt til fronten av ramma.

Meget godt utstyrt

En fordel med å velge 500 Wh batteri er at det holder kostnadene nede. Yamaha MORO-07 har en overraskende lav pris på 55.900 kr. Vi er mildt sagt overrasket over at sykkelen er utstyrt med Rockshox Superdeluxe Select+ og Magura MT5 bremser. Dette er gode komponenter som vanligvis finnes på betydelig dyrere sykler.

Magura MT5 brems, Maxxis dekk og Rockshox Lyrik 160 mm gaffel
Magura MT5 brems, Maxxis dekk og Rockshox Lyrik 160 mm gaffel

Det samme kan sies om girsystemet, her får vi Shimano XT 12-delt på alle komponenter bortsett fra et kjede fra KMC. Rockshox Lyrik 160 mm Select gaffelen er også over hva vi forventer for prisen. De brede felgene som måler 40 mm innvendig, bringer igjen minnene tilbake til tiår-skiftet. Kombinert med Maxxis 27,5×2,6″ gummi så får man ganske brede dekk. Dette gir god komfort og det bærer bra på løst underlag, samtidig ofrer man noe presisjon i raske utforkjøringer når dekkene blir veldig brede.

Yamaha oppgir at MORO-07 veier 24,3 kg uten pedaler. Dette er en god vekt for en relativt rimelig emtb til ca 55.000 kr. Det litt mindre 500 Wh batteriet er nok mye av årsaken til at vekt og pris holdes nede.

Shimano XT 12-delt girsystem

På stien

Vi merker ikke noe til at dekkene er spesielt brede når vi tar med oss syklene på en sti øst i Viken. Her er det mye lett kuperte barnålsstier som bærer lite preg av sommerens generøse regnvær. Store deler av turen går i ca 25 km/t, en fart der vi fortsatt har god motorhjelp, rett før motoren kutter.

Yamaha MORO-07

Vi er vant til å gire ofte med tidligere Yamaha-motorer, slik at vi alltid har optimal tråkkfrekvens og maksimal motorkraft. Litt slik man gjør med en turbodiesel-motor som er sterk over et lite turtallsområde. Slik er det ikke med PW-X3, den føles mer som en elmotor. Vi kan gire opp eller ned og variere tråkkfrekvensen uten at motorkraften faller nevneverdig.

2023 Yamaha MORO-07

Klatrer godt

Kombinasjonen av en sterk motor og en litt forover-orientert sittestilling gjør at denne sykkelen klatrer det meste. Dette er blant de beste syklene vi har kjørt i motbakker. Om man sykler steinete klatringer kunne man kanskje ønske seg litt større hjul. Der mange sykler leveres med 29″ fremme og kanskje bak også, kommer MORO-07 med 27,5″ hjul i begge ender. Men vi savner ærlig talt ikke 29″ hjulene. Der vi sykler denne turen hadde det ikke gjort noen forskjell. Min private sykkel har for øvrig også 27,5″ fremme og bak.

Yamaha MORO-07 klatrer meget godt

Vanlig sti

Hva er vanlig sti? La oss si det er en sti som ikke er ekstremt utfordrende å sykle, en sti som ikke innbyr til hasardiøse hastigheter. De fleste sykler fungerer på slike stier. Noen sykler innbyr til lek, andre føles mer trygge og komfortable. Yamaha MORO-07 tilhører sistnevnte kategori. Vi tråkker på og holder farten oppe heller enn å svinge hit og dit og hoppe på stein og røtter.

Yamaha MORO-07

Utfor

Den gode dempingen kommer til sin rett i utforkjøringene. Vi slipper opp bremsene og har god kontroll over slagete terreng med mye små og mellomstore stein. Vi kjenner igjen at vi er fornøyde med å kjøre mest mulig rett frem og holde hjula trygt på bakken. Sykkelen er kapabel til å kjøres like fort som de fleste av dens konkurrenter. Men designvalget som gjør at vi har godt grep i svingene gjør også at sykkelen ikke er av de mest lekne.

Yamaha MORO-07 i en utforkjøring

Konklusjon

Endelig kommer det flere sykler på markedet med Yamaha-motor. Og som om ikke det var nok. Denne sykkelen kommer fra Yamaha, en aktør som er godt etablert i det norske markedet. Flere og flere Yamaha-forhandlere vil selge elektriske terrengsykler, og de vil serve motorene. Vi håper Yamaha lykkes med å etablere seg i elsykkelsegmentet med et bredt modellutvalg. De begynner bra med MORO-07, en meget godt utstyrt, godt priset og trygg sykkel.

Yamaha MORO-07 Twin Tube
Sykkeltester Tester