Sram Eagle Powertrain motor og ny batteriteknologi!

Sram Eagle Powertrain motor og ny batteriteknologi!

I hele år har det versert rykter om at Sram skal lage elsykkelmotor. Og nå er den plutselig her, den nye Sram Eagle Powertrain motoren. Rob Rides EMTB har testet motoren, se hans video for mer info om motoren og om Sram AXS Auto Shift. Om du er interessert i batteriteknologi, husk å se resten av videoen.

Sram Eagle Powertrain motoren

Denne motoren er merket “Powered by BROSE”, og det kan godt være en Brose Mag S motor som er tilpasset for Sram. Motoren er oppgitt til 90 Nm, 680 W maks og en vekt på 2,9 kg.

Sram Eagle Powertrain motor

Autoshift

Ny eller ikke, motoren må være tilpasset til å kjøre Autoshift-programvaren og den trenger porter for tilkobling av giret. Autoshift er et automatgir som kun virker med Sram AXS Transmission girsystemet, og det virker bare med denne motoren. Jeg har ikke testet dette systemet, men det fremstår ganske likt Shimano sitt Autoshift. Systemet girer basert på tråkkfrekvens, det kan overstyres med girskifteren eller skrus helt av. Denne typen automatgir må kunne skifte under høy belastning, og Sram AXS Transmission er designet for å tåle det.

Det girer under belastning

Det finnes også en “Coast Shift” funksjon som tillater systemet å gire mens man triller uten å tråkke. Dermed kan Auto Shift gire opp eller ned etterhvert som farten endres, da er man alltid er i et fornuftig gir når man begynner å tråkke igjen. Sram AXS Transmission girsystemet trekker nå strøm direkte fra det store batteriet, naturligvis! Det er ikke et eget oppladbart batteri i girarmen.

Sram Eagle Powertrain komponentene

Det kan se ut som den venstre girskifteren har kommet tilbake, men neida. Skifteren på høyre side er en girskifter som styrer Sram AXS T-type girest. Sram kaller skifteren for AXS Pod Controller. Pod’en på venstre side er veldig lik og den styrer motoren og Autoshift-innstillinger. Og det er ingen grunn til å bli opprømt, den kontrollerer også den justerbare AXS setepinnen, som vi forventer av en hendel på venstre siden av styret.

To Sram AXS Pod kontrollenheter

“Eagle Powertrain AXS Bridge Display” er navnet på skjermen som sitter i ramma. Det er en vanntett, opplyst og vanntett fargeskjerm dekket av Gorilla glass. Det finnes også en “Eagle Powertrain AXS app” som lar oss endre og tilpasse innstillinger for motor og automatgir.

Batteriene, endelig!

Er det bare meg, eller er det nye batteriet den største nyheten? Nei, jeg snakker ikke om 720 Wh batteriet som bruker 5Ah (21700) cellene. Og jeg snakker heller ikke om 250 Wh rekkeviddeforlengeren som kan festes der fleskeholderen sitter. Se videoen eller les videre under.

Jeg snakker om det nye 630 Wh batteriet. Hvorfor er dette så interessant da? 630 Wh batteri har eksistert i flere år. Sram sitt batteri er imidlertid en halv kilo lettere! Dette har de oppnådd ved å bruke nye battericeller med høyere energitetthet. Jeg er ganske sikker på at det er LG M58T cellene. En lithium-ion battericelle med høyt nikkel-innhold, hele 88%. Energitettheten er 285 Wh/kg. Det har vært snakk om disse cellene siden tidlig 2022, og det ser ut til at de endelig har nådd elsykkel-markedet.

Hvorfor synes jeg dette er så stort? Det siste store spranget i lithium-ion batteriteknologi var rundt 2015. Et vanlig elsykkelbatteri gikk fra 400 Wh til 500 Wh uten at vekt eller størrelse økte. Denne gangen har kapsiteten økt med 16%. Det betyr at den vanlige 5 Ah cellen i 21700 formatet nå har økt til 5,8 Ah kapasitet. Har du en YT eller Orbea med et 540 Wh batteri? Dette batteriet kan nå lages med 630 Wh kapasitet. Mange lettvekts emtb’er har et 360 Wh batteri, dette får nå 420 Wh kapasitet. Fremtidige versjoner av 720 Wh batteriene blir 840 Wh. Og de vil alle ha samme vekt og samme utvendige mål.

Men…

Hvorfor kommer den nye Sram-motoren med et 720 Wh batteri og ikke et på 840 Wh? Hvem vet, jeg gjetter at Sram ikke har fått de nye 5,8 Ah cellene enda. Og kanskje får ikke Sram så mange celler som de ønsker? 630 Wh batteriet med de nye cellene er ikke tilgjengelig enda. Propain-sykkelen, som Rob tester i videoen øverst på siden, skal bruke det nye 630 Wh batteriet. Men hans sykkel har et 540 Wh batteri. Jeg spekulerer i at de nye cellene ikke er klare, og at Sram valgte de vanlige 5 Ah cellene for det store batteriet slik at de har et batteri klart til lanseringen.

Det ser ut til at Transition og Propain vil lansere sykler med Sram-motor

Hvilke sykler får Sram Eagle Powertrain?

Jeg ser frem til å teste en sykkel med Sram Eagle Powertrain. Men hvilke sykler kommer med denne motoren? Utfra pressebildene å dømme så får vi en Propain og en Transition. Pressekit’et nevner også Nukeproof og GasGas. Og vi forventer at det dukker opp sykler mot slutten av året.

Sram Eagle Powertrain motoren

Mine tanker

Neste generasjon batterier er endelig her! Det kommer sammen med et meget interessant motorsystem. Sram Eagle Powertrain vil fungere med alle slags girsystem. Men integrasjonen med Sram AXS Transmission girsystemet gjør det hele mer spennende. Nå har både Shimano og Sram motorer som kan kombineres med deres elektroniske girsystem for å støtte automatisk giring. Dette er system som tåler å gire under belastning. Sram sitt girsystem bruker ikke lenger et girøre for å feste girarmen i ramma, dette gjør at Sram AXS Transmission giret tåler ytre påkjenning bedre.

En ryddig og balansert cockpit
Nyheter