Vinterens piggdekk til terrengsykkel – lite nytt, mest gammelt og godt (2023/2024)

Vinterens piggdekk til terrengsykkel – lite nytt, mest gammelt og godt (2023/2024)

Det foregår ikke akkurat en rivende utvikling på piggdekkfronten, og det har ikke dukket opp noen nye modeller som kan utfordre tidligere års testvinnere. Se vår test av brede piggdekk fra 2021 her.

Brede dekk

Vi konsentrerer oss om de bredeste piggdekkene fordi disse har gode egenskaper på snø. Sykler man brøytede veier og isdekket underlag så kan man fint velge smalere dekk med 2,1 til 2,25″ bredde. Men om man sykler på et lite lag av snø så blir stabiliteten merkbart bedre med et bredere dekk. Da må man opp på 2,6″ eller mer, det finnes ikke lenger noe i mellom 2,25″ og 2,6″, i alle fall ikke her til lands.

Et 2,6″ dekk er ikke bredt nok til at man kan flyte oppå snøen, og skiløypene skal være skikkelig harde for å unngå at man synker ned i underlaget. Den viktigste fordelen med et bredere dekk er stabilitet. Om man har syklet i løssnø tidligere så kjenner man sikkert igjen opplevelsen av å stadig måtte korrigere og svinge til høyre og venstre om hverandre. Dette slipper man med et bredere dekk.

Det er mulig å komme seg frem i løssnø med de bredeste dekkene.

De aller fleste elektriske terrengsykler har plass til et 2,6″-dekk, disse er ikke spesielt brede. Velger man et 3″ bredt dekk så har man merkbart bedre stabilitet i snøen, og volumet er nå så stort at dekket kan flyte oppå snøen i noen tilfeller. Særlig Suomi Fat Freddie 27,5×3″ er et godt dekk , men det er stort og det vil ikke passe i alle rammer. 3″-dekkene finnes kun i 27,5″-størrelse.

Ønsker man et bredest mulig 29″ piggdekk er det Suomi Piikkisika 29×2,8″ som gjelder. Selv om det er noe smalere enn Fat Freddie 27,5×3″ så er også Piikkisika 2,8″ et stort dekk som ikke vil passe i alle rammer. Ønsker man et smalere 29″-dekk kan man velge Piikisika 29×2,6″ eller en av de to 45Nrth Wrathchild 29×2,6″ variantene.

Et nytt 29″dekk fra Schwalbe

Schwalbe Ice Spiker Pro var lenge et åpenbart valg for terrengsyklistene. Problemet var at de var smale, 2,25″ var maks bredde. Da 27,5″ hjulene begynte å dukke opp var Schwalbe raskt ute med et 27,5×2,6″ dekk. Dette var ikke et veldig bredt dekk, men det var betydelig bredere enn 2,25″ varianten.

Jeg ventet på at Schwalbe skulle lansere et bredt 29″ dekk også, men det lot vente på seg. Det må da ha gått borti 5 år, men Schwalbe Ice Spiker Pro 29×2,6″ dukket opp en gang rundt forrige vinter. Jeg forventer at det er omtrent like bredt som 45Nrth Wrathchild 29×2,6″, og det ser ut til å være litt billigere.

Smalere piggdekk er gode på is, men de brede kan være minst like gode.

Basert på tester av Schwalbe sitt 27,5×2,6″ dekk forventer jeg at det nye 29×2,6″ dekk plasserer seg mellom 45Nrth sine dekk når det gjelder grep på is. 45Nrth har en 60tpi utgave med 252 pigger i normal størrelse. Schwalbe Ice Spiker Pro 29×2,6″ har 358 pigger og det bør ha bedre grep på is. Men 45Nrth har også en 120tpi versjon som de har utstyrt med 252 av sine grove XL-pigger. Dette griper meget bra på is, men det er lettere å rive ut disse store piggene, særlig hvis det er bart underlag her og der. Schwalbe Ice Spiker pro bør være en mellomting, fint grep på is og mindre risiko for å miste pigger.

Schwalbe Ice Spiker Pro 29x2,6"
Artikler