Test: Suomi Fat Freddie 27.5×3″ er friskmeldt!

Test: Suomi Fat Freddie 27.5×3″ er friskmeldt!

Suomi Fat Freddie 27.5×3.0″ er et stort piggdekk, et såkalt pluss-dekk. Ikke alle sykler har plass til dette i bakramma. Vi måler dekket til 73 mm over sideveggene på en felg med 30 mm innvendig bredde (20psi). Bredden vil øke på en bredere felg, 30 mm er i minste laget for et så stort dekk. Fat Freddie har 348 pigger, det er et bra antall. Vekten oppgis til 1.390 g, men vi har veid dem til rundt 1.500 g. Veiledende pris er 1.449 kr. Dette er en del kroner for et sykkeldekk, men det er en ganske normal pris og langt fra det dyreste.

Video av testen

Se vår video av testen. Her viser hvilke forhold vi har syklet under.

Testet tidligere

Det er flere år siden vi testet dette dekket for første gang, og det dekksettet har vært med i flere av våre gruppetester. Dette var et veldig bra dekk på snø! Det var ofte bredt nok til å kunne brukes i skiløyper, og det taklet overraskende mye løssnø. Det kan ikke sammenlignes med et fatbike-dekk, men det var godt nok til at jeg solgte min egen fatbike. Jeg gikk ikke glipp av mange sykkeldager i løpet av en vinter med disse dekkene.

Suomi Fat Freddie 27.5x3"

Men de skuffet på isføre, grepet var alt for dårlig. Det var et dekk for snøføre, med nok grep til å forsere ispartier i lav fart. Hvorfor var det slik? Vi forventet godt grep på isen av et dekk med 348 spisse pigger, men vi så at piggene satt veldig dypt i knastene. Enkelte steder var det bare så vidt vi kunne kjenne piggen når vi dro fingeren over dekk-knasten. Vi tok kontakt med Suomi for å høre om det var noe feil med dekket vårt. Men vi fikk ikke svar, så vi fortsatte å bruke dekket i senere tester.

Suomi Fat Freddie 27.5x3" på Elife X

Suomi dør og gjenoppstår

Suomi gikk konkurs for et par sesonger siden, men de ble heldigvis kjøpt opp. De nye eierne satset videre og lanserte raskt Piikkisika, det beste allround 29″ piggdekket i vår test. Men Suomi hadde slitt med produksjonskvaliteten, og det fortsatte med Piikkisika. Flere av dekkene hadde mye kast og små skader på sideveggene. Dette ser ut til å være løst nå. De seneste Piikkisika-batchene ser ut til å være rette og fine. Og vårt nye Fat Freddie-sett ser veldig bra ut. Piggene stikker godt ut av alle knastene, dekket er helt rett og det sitter godt på de felgene vi har testet med.

Piggene sitter dypt i våre gamle Suomi Fat Freddie dekk
Piggene sitter dypt i våre gamle Suomi Fat Freddie dekk

Et mye bedre dekk

Det nye Fat Freddie settet er akkurat like bra på løs og kompakt snø som det gamle dekksettet. Det brede dekket bærer godt på løsere underlag. Med et smalere dekk må man gjerne korrigere retningen ofte på sporete eller løs snø. Et bredere dekk er mer retningsstabilt, og Fat Freddie er meget bra på dette.

Suomi Fat Freddie er stabilt på snø

Men hvordan er det på isen? Får dette brede dekket nok trykk på piggene til å gripe godt? Vi tester på forskjellige typer harde underlag, og de nye dekkene fungerer meget godt, overraskende godt. På skøytebanen er vi ikke i stand til å skille Fat Freddie fra Schwalbe Ice Spiker Pro og Suomi Piikkisika. Dette er dekk som har gjort det veldig bra på is i våre tidligere tester. Resultatet er det samme i klatring på is og skikkelig kompakt snø. Vi opplever Fat Freddie som et like godt dekk på glatt føre.

Suomi Fat Freddie er ikke et fatbike-dekk, men det takler litt løssnø

Konklusjon

Det finnes dekk med bedre grep på is, vi tenker da på 45Nrth Wrathchild XL 120tpi. Men vi velger likevel å kalle Fat Freddie for det ultimate vinterdekket. Det er blant de beste på is, og det er det beste på snø. Vinterføre kan være så mangt, men Fat Freddie fungerer bra på det meste, og det holder godt på piggene. Vi er fortsatt glade i kombinasjonen Fat Freddie bak og 45Nrth Wrathchild XL framme. Her ofrer man noe stabilitet og flyt til fordel for litt bedre isgrep framme.

Produkttester Tester