2024 Canyon Neuron:ON CF 9 test

2024 Canyon Neuron:ON CF 9 test

Canyon Neuron:ON CF 9 er den råeste sykkelen i Neuro:ON serien. Dette er sykler med 29″ hjul og kortere dempervandring. Sykler laget for lettere bruk. Se en video av testen eller les videre under.

Da Neuron:ON ble lansert i 2019, hadde den 130 mm dempervandring og relativt bratt styrevinkel. Modellen ble oppdatert for annen gang da karbonversjonen, Neuron:ON CF ble lansert tidligere i år.

Selv om sykkelen har gjennomgått en grundig forandring så er den fortsatt en mindre grov elektrisk stisykkel. Men, trenger man egentlig en emtb med mindre dempervandring? Vi har tidligere testet sykler med mindre vandring med relativ lik vekt, geometri og utstyr som de grovere syklene med ~160 mm vandring. Hva er poenget? Er det en oppside ved å velge en kortvandret sykkel?

Dette er Canyon Neuron:ON CF 9

Med sine 23 kg er ikke dette en lettvekts-emtb. Men vekten er faktisk ganske god, sykkelen har tross alt Bosch Performance CX motoren og det store 750 Wh batteriet. Det kan være vanskelig å integrere et så stort og langt batteri i en ramme. Canyon har, som flere andre produsenter, valgt å fastmontere batteriet i ramma. Batteriet er altså ikke avtakbart, og det har noen store fordeler. Dette frigjør plass i ramma til et større batteri, det holder vekten nede og det holder kostnadene nede.

Canyon Neuron:ON CF

Geometri

Vår testsykkel i størrelse Large har en styrevinkel på 65.5*, hele 2* slakkere enn originalen. kjedestaglengden har økt og måler 450 mm. Dette er overraskende langt til å være en Canyon-sykkel. Men jeg mener det er et godt valg. 445 mm, eller kanskje noe mer, har blitt vanlig for fulldempede emtb’er. Med slakk styrevinkel og litt lenger kjedestag får man en ganske generøs akselavstand på 1.256 mm i strl L. Hele 58 mm lenger enn 2019-modellen.

Geometri Canyon Neuron:ON CF

Det er tydelig at Neuro:ON CF har blitt en annen sykkel. Geometrien er faktisk veldig lik den grovere Spectral:ON CF/CFR. Det som skiller syklene er at Neuron:ON altså har mindre vandring pluss noen lettere komponenter.

Utstyr og pris

NeuroON:CF kommer med mye fine komponenter. Sram AXS GX Transmission 12-delt er et godt girsystem. Dette giret festes direkte i ramma, eller mer presist bakakslingen, og det brukes ikke girøre. Dette er en solid løsning som tåler litt slag. Sram Code RSC er gode og grove bremser. Og DT Swiss HX1700 er et dyrt, solid og fint hjulsett.

Spesifikasjoner Canyon Neuron:ON CF 9

Jeg var litt usikker på valg av dekk. Schwalbe Nobby Nic er et lett dekk i stisykkel-kategorien. Sideveggene er ikke særlig grove, det fører blant annet til at dekket kan sprette litt i høy fart på ujevnt underlag. Rockshox Pike Ultimate er en meget god gaffel, men den er ikke så vridnings-stabil og solid som de grovere gaflene vi er vant til å se på en emtb. Og det gjør egentlig ikke noe.

Vi blir overrasket over å se at Neuron:ON toppmodellen kommer med en Rockshox Deluxe Select demper. «Select» er Rockshocx sin innstegsmodell.

Veiledende pris er 84.899 kr, men den selges i skrivende stund for 72.799 kr, eks frakt. En konkurransedyktig pris for en sykkel med elektronisk Sram Transmission GX girsystem.

Canyon Neuron:ON CF 9

På stien

Canyon Neuron:ON CF er en komfortabel sykkel på sti. Den ikke alt for grove Pike-gaffelen er meget behagelig, og vi plages ikke av dårligere ytelse fra den rimelige demperen. Joda, dekkene er litt spretne. Vi aksepterer økt risiko for punktering og reduserer dekktrykket noe, slik at sykkelen blir hakket mer stabil i utforkjøringene. Dette forbedrer også grepet på de våte stiene vi har syklet mye av i år. Schwalbe sin litt harde «Speedgrip» gummiblanding er ikke ideell på glatt føre. Vi hadde nok foretrukket «Soft» gummiblandingen, i alle fall på framhjulet.

Men vi finner etter hvert ut at Canyon stort sett har valgt riktige komponenter. Kjører man fort og hardt så er det bedre med grovere komponenter. Men da velger man heller Canyon Spectral:ON. Neuron:ON CF skal være en mindre grov sykkel.

2024 Canyon Neuron:ON CF 9

I motbakkene

Man trenger ikke lang vandring i motbakkene. Kanskje er det heller en fordel med mindre vandring? Det blir mindre «demper-sag» på en sykkel med kortere vandring. Man synker altså ikke like langt ned i demper-vandringen bak. Det betyr at sykkelens balanse ikke endres like mye når man sykler bratt oppover. Neuron:ON CF klatrer meget bra. Man sitter ikke veldig langt bak på sykkelen, dermed er det lettere å holde fremhjulet på bakken. I tillegg gir den sterke Bosch Performance CX-motoren god hjelp.

Canyon Neuron:ON CF 9 i motbakkene

På flatere stier

Neuron:ON CF hører hjemme i «normalt» terreng, på stier som går litt opp og ned og som gjerne svinger hit og dit. Her nyter vi fordelene av litt lettere dekk. Sykkelen er så presis i svingene og styringa er lett. Mindre roterende og avfjæret masse gjør at sykkelen føles kvikk og komfortabel. Og den mindre grove dempingen bidrar til den lettere kjørefølelsen.

På flatere stier

Utfor

Dette høres jo bra ut, men det må da være en nedside? Vel, jeg kan sette pris på å ha en litt lettere sykkel i utforkjøringene. Men livet blir vel spennende når det går fort nedover. Sykkelen er ikke av de mest trygge og stødige på våte og slagete høststier. Det var vanskelig å holde å følge resten av turfølget som syklet grovere sykler med mer gripevillige dekk.

Det betyr ikke at Neuron:ON CF er dårlig utfor. Den relativt lange akselavstanden og slakke styrevinkelen gjør sykkelen ganske stabil. Men den er ikke utstyrt med komponenter beregnet på rask og hard nedoversykling.

Konklusjon

Vi synes Canyon treffer godt. Neuron:ON CF er ganske lett til å være en sykkel med kraftig motor og 750 Wh batteri. Det gir mening å velge en mer kortvandret sykkel som Neuron:ON CF fordi den tilbyr noe annet enn de grovere syklene med lenger vandring. Her får man en sterk sykkel med god rekkevidde kombinert med inspirerende kjøreegenskaper i mindre ekstremt terreng. Neuron:ON CF er komfortabel, kvikk og behagelig å sykle.

Sykkeltester Tester