Merida med 750Wh batteri – er 3.parts-batteri en god idé?

Merida med 750Wh batteri – er 3.parts-batteri en god idé?

Utvalgte Merida 2021 modeller med aluminiumsramme kan snart leveres med større batteri på 750 Wh. Men eOne-Forty i størrelse Small, og eOne-Sixty i strl XS må nøye seg med 500 Wh kapasitet. Vi har laget en engelsk video om batteriet og Merida-syklene. Se den under, eller les videre om du foretrekker en artikkel på norsk.

Merida lanserer ingen nye modeller, batteriene plasseres i eksisterende rammer. Hvordan får Merida til dette? Nei, batteriets energitetthet har ikke økt. Vi har enda ikke fått battericeller med mer energi. Merida har frem til nå brukt batteri fra Shimano, disse har battericeller med samme kjemi som alle andre. eOne-Sixty har i dag et batteri med 50 celler og 630 Wh kapasitet. Det nye batteriet kommer fra Simplo, en 3.partsleverandør som er godkjent av Shimano. Simplo sitt batteri bruker 60 battericeller og har en teoretisk kapasitet på 750 Wh.

Så hvordan får et batteri med 10 ekstra celler plass i eOne-Sixty? Simplo-batteriet er like langt som BT8036, Shimano sitt 630 Wh batteri. Men Simplo-batteriet er marginalt bredere. Det er litt plass å gå på i eOne-Sixty sin ramme, så Simplo-batteriet får plass. Man skulle nesten tro at dette var noe Merida hadde i tankene før de lanserte sykkelen i 2019.

Simplo 750 Wh batteri

Man kan spørre seg hvordan Simplo får plass til 60 battericeller, mens Shimano kun fikk plass til 50 celler i tilnærmet samme kasse? Jeg har ikke svaret, men jeg tenker at dette illustrerer fordelen med å bruke batteri-spesialister til å produsere batterier. Selskap som Bosch og Shimano produserer mange forskjellig produkter og de bruker kanskje ikke nok ressurser på design av sine batteripakker?

Jeg tror flere elsykkelprodusenter har vært for konservative når de har designet sine batteripakker. Greyp har et 60 cellers batteri som både måler og veier mindre enn Bosch og Shimano sine 50 cellers batteri. Simplo sitt 750 Wh batteri veier riktignok 4,2 kg, det er rundt et halvt kilo mer enn Shimano BT8036. Dermed øker vekten på Merida eOne-Sixty med 750 Wh batteriet.

Snart til gjengelig…

Det er mye som er forsinket og usikkert i dagens marked, Merida i Norge vil derfor ikke oppgi en nøyaktig leveringsdato for syklene med større batteri. Syklene er tilgjengelig i løpet av sommeren 2021, forteller de.

Merida eOne-Sixty 575 med 750 Wh batteri.
Merida eOne-Sixty 575 er samme sykkel som eOne-Sixty 500, men den har et 750 Wh batteri.

For 2021 kommer det kun én modell, eOne-Sixty 575. Dette er en rimeligere modell med Rockshox 35 RL Gold gaffel og for øvrig greit utstyrsnivå. Dyrere modeller, som 775 og 975 kommer, men foreløpig er det kun 575 som er å oppdrive. Prisen på denne blir 59.999 kr, det er 5.000 kr mer enn eOne-Sixty 500 med 630 Wh batteri.

Merida eOne-Forty EQ er den eneste modellen fra eOne-Forty serien som er tilgjengelig i 2021.

Andre modeller med stort batteri er
eOne-Forty 675 EQ: 64.999.-
eBig.Tour 675 EQ: 49.999.-

Kun med aluminiumsramme

Merida har gjort kundeundersøkelser og funnet ut at kundene ønsker størst mulig batteri. Men de kundene som kjøper de dyreste karbon-modellene vektlegger også kjøreegenskaper. Merida mener at en lettere sykkel med 630 Wh er det beste kompromisset for denne kundegruppen.

Ettermontere et 750 Wh batteri?

Ja, det er mulig å ettermontere 750 Wh batteriet i eOne-Sixty 630 Wh modellene. Foruten batteriet trenger man batterifester, på-knapp, innvendig strømkabel, lader med kabel+adapter og nytt ramme/batterideksel. Jeg lurer selvfølgelig på om dette kan kjøpes løst eller som en pakke. Svaret fra Merida er «Ikke i 2022». Her er det rom for tolking ja… Jeg nøyer meg med å anta at det ikke er tilgjengelig i 2021 heller.

Merida eOne-Forty 775 har stort batteri. Vi vet ikke om denne modellen vil bli tatt inn til Norge. Kanskje tar de heller inn den billigere 575-modellen?

Batteri fra 3.parter

Enkelte av selskapene som produserer motorsystemer til elsykler er veldig proteksjonistiske. Et eksempel er Bosch. Selskapet Ebike-Vision leverer batteri som fungerer på sykler med Bosch-motor. Bosch forsøker å hindre at Ebike-Vision sine batteri kan brukes, de sier at garantien bortfaller ved bruk av uorginale batteri. Man kan jo skjønne at de ikke vil sitte med garanti-ansvar uansett hva sluttbrukeren kobler til sykkelen sin. Men dette kan løses.

Shimano vil håndtere service på batteri fra utvalgte 3.parter.

Shimano har lenge akseptert 3.parts batteri, se f.eks på YT og Focus. De sendte ut en pressemelding for et par måneder siden hvor de skrev at Shimano nå håndterer service og garanti på batteri fra godkjente 3.partene Darfon og Trend Power. Simplo faller under Trend Power. Dette er gode nyheter. Det er enkelt for kunden at Shimano-forhandleren kan håndtere alle forespørsler, uavhengig av hvem som har produsert batteriet. Og som jeg antyder i denne artikkelen, kanskje får vi bedre batteri og dermed bedre sykler når batteri-spesialistene får utforme batteriene. Dette er en god ting, og det er på sett og vis det motsatte av hva Bosch gjør.

Artikler Nyheter