Specialized SL 1.2 motortest

Specialized SL 1.2 motortest

Den nye Specialized SL 1.2 motoren har noen likheter med den gamle SL 1.1. De ser ganske like ut, de veier ca 2 kg og begge er “generøse” motorer. Jeg liker å dele lettvekts-motorene inn i to kategorier, generøse og gjerrige. Se vår test av motoren eller les videre under.

Generøs motor

En gjerrig motor kan være sterk, men den krever mer innsats fra rytteren. Dette kan gi en naturlig sykkelfølelse og god rekkevidde. En generøs motor krever mindre innsats fra syklisten. Sykkelopplevelsen kan ligne litt mer på en sterk emtb, man kan sykle raskt i motbakkene og samtidig få litt hvile. Dette går naturlig nok utover strømforbruk og rekkevidde.

Den gamle Specialized SL 1.1 35 Nm var absolutt generøs i høyeste assistansemodus. Motoren leverte villig maksimal motorkraft. Syklet man i høyeste assistansenivå så insisterte motoren på at her skulle det gå fortest mulig, den leverte 240W selv når man hadde lite kraft i tråkket. Men forsøkte man seg på en spurt så oppdaget man at motoren ikke hadde noe ekstra å gi. Med maksimal kraft kunne motoren være litt vanskelig å kontrollere i knotete terreng. Den kunne også være rykkete når motoren slo inn og ut rundt motorkutt-hastighet.

Mer kraft

Nye Specialized SL 1.2 (50 Nm) har den samme generøse karakteristikken ved maksimal assistanse. Ifølge sykkelens skjerm gir motoren rundt 300 W når vi holder 70 tråkk i minuttet og legger ca 70 W i tråkket. Dette er nær motorens maksimale effekt på 320 W. SL 1.2-motoren oppleves sterk og generøs, og nykkene fra den gamle motoren er borte. Nye Levo SL er behagelig og enkel å kontrollere.

Specialized SL 1.2
Specialized SL 1.2 50 Nm og 320 W.

God kontroll

SL 1.2 aktiverer forsiktig og udramatisk. Man må bevege pedalene noe før motoren aktiverer, og den deaktiverer passe raskt når man slutter å tråkke. En motor som fortsetter å skyve når pedalene stopper kan være vanskelig å bruke på knotete stier. Det kan bli uventede skyv som forstyrrer syklinga. Men det kan også være en fordel. Man kan få hjelp der man må slutte å tråkke for å forsere hindringer.

2023 Specialized Levo SL med den nye SL 1.2-motoren

SL 1.2 har dette ekstra skyvet, men det er ikke voldsomt. Skyvet er kort og det kan lett avbrytes ved å tråkke så vidt bakover. Vi synes motoren oppfører seg fint ved maks assistanse. Man kan oppleve at motorkraften er en tanke treg med å slå inn, men i de fleste situasjoner betyr det at motoren er enkel å håndtere.

Mindre assistanse føles riktig

Også på SL 1.2 kan man kjenne at motoren ikke har mer å gi når man plutselig tråkker hardere midt i en klatring. Løsningen er å justere ned hvor villig motoren er til å forsterke syklistens tråkk. Dette gir lavere strømforbruk fordi man får mindre motorhjelp. Det resulterer også i en mer naturlig sykkelfølelse og man opplever at motoren har overskudd når man øker egeninnsatsen. Det er slik en lettvektssykkel skal føles og brukes. Men noen ganger trenger man kanskje mer hjelp, da er det fint å ha enkel tilgang til maks effekt. Her får vi altså pose og sekk.

SL 1.2-motoren er sterk i Turbo og god i Trail-modus.

Ikke alltid sterk

Den lette Specialized SL 1.2 kan konkurrere med de sterke 85-90 Nm motorene i noen situasjoner. Men om man kommer inn i en motbakke i et alt for tungt gir så merker man at dette er en svakere motor. Om tråkkfrekvensen blir for lav så forsvinner mye av assistansen. Dette er normalt for en lettvektsmotor, man må være mer påpasselig med å bruke riktig gir. Man kan også merke at motoren er svak når man begynner å sykle midt i en motbakke, men effekten kommer når man får opp tråkkfrekvensen.

Den nye Specialized SL 2.1-motoren

Støy

Specialized Levo SL 1.2 har også blitt mer stillegående enn sin forgjenger. SL 1.1 var av de mer bråkete lettvektsmotorene. Den nye har et ganske behagelig støynivå, men den ikke like stillegående som motorene fra TQ og Fazua. Specialized har senket lydnivået noe, men de har også flyttet frekvensen på støyen til et område hvor øret er mindre sensitivt. Lyden oppleves betydelig lavere.

Specialized 1.2 SL er støysvak i utforkjøringene, her er ingen raslelyd.
Specialized 1.2 SL er støysvak i utforkjøringene, her er ingen raslelyd.

Assistansenivå

Specialized har som vanlig tre assistansenivå å velge blant. Holder man inne “+” på fjernbetjeningen på styret så bytter skjermen farge til oransje. Da har man aktivert det nye assistansenivået “Micro Tune”. Her kan man justere motorassistansen opp og ned i steg på 10%. Vi synes dette hørtes ut som en god idé, det burde være enkelt å finne riktig mengde assistanse uten å justere i app’en. Men i praksis brukte vi mest de vanlige Turbo- og Trail-modusene.

Batteriet sitter in rammens underrør, rekkeviddeforlenger-batteriet plasseres i flaskeholderen.
Batteriet sitter i rammens underrør, rekkeviddeforlenger-batteriet plasseres i flaskeholderen.

Batteri og rekkevidde  

Det 320 Wh store batteriet er fastmontert i underrøret. Vi kom ca 25 km og rundt 800 høydemeter med hyppig bruk av høyeste og nest høyeste assistansenivå. Dette er sammenlignbart med konkurrentene med 360 Wh batteri. Det burde være enkelt å komme lenger om man bruker laveste assistansenivå mer. Alternativt kan man kjøpe en rekkeviddeforlenger på 160 Wh. Vi testet ikke denne nå, men vi har brukt den på første generasjon Levo SL. Da syklet jeg omtrent 8 km og 400 høydemeter, hovedsaklig med maks assistanse.

Specialized sine rekkevidde-estimat.

Konklusjon

Den nye Specialized SL 1.2 er en generøs motor. Med alle innstillinger satt til maks drar den oss opp det meste av bakker med lite egeninnsats. Om vi drar ned assistansen noe så får man fortsatt en ganske sterk motor. Men nå er det mer inspirerende å sykle den. Øker man egeninnsatsen og tråkkfrekvensen så belønner motoren oss med mer effekt. SL 1.2 er både sterk og enkel å kontrollere på vanskelig underlag.

Orbea Rise fra Unaas
Produkttester Tester