Test av Leatt MTB 4.0 Enduro – en lett helhjelm

Test av Leatt MTB 4.0 Enduro – en lett helhjelm

Det kan være vanskelig å velge en hjelm. Man må ta stilling til om man skal ha et type innlegg i hjelmen, som MIPS, Wavecell, Turbine, e.l. Skal man ha helhjelm? Når man endelig har funnet en som ser fin ut, til riktig pris, så kan det vise seg at den ikke passer hodet i det hele tatt. Her er en video hvor jeg viser frem flere forskjellige hjelmer, blant annet Leatt MTB 4.0 Enduro, og prater litt om min erfaring med dem.

Helhjelm

Jeg har i alle år syklet med vanlige “halvhjelmer”. Men tar man en tur i et sykkelanlegg så er det gjerne påbudt med helhjelm. For en som er vant til lette halvhjelmer så er det ikke bare gøy med en helhjelm for utforsykling. En utfor-sertifisert helhjelm er gjerne tung, den har dårlig lufting og den skjermer ørene så det er vanskelig å høre hva folk sier. Og de kan være skikkelig dyre!

Leatt MTB 4.0 Enduro

Men, det er ganske kjekt med helhjelm og. Når man sykler grove stier i høy fart så kan konsekvensene av et fall bli ganske store, også når man “bare” sykler i 30 km/t. Når jeg tenker meg om så har jeg annet å bruke pengene på enn tannlege-regninger. Og det er alltid greit å redusere risikoen for flere ukers nedetid etter et fall. Jeg ville aldri brukt en tradisjonell, tung utforhjelm på mine lokale stier. Det er ukomfortabelt, og man ser ganske aggressiv ut i møte med folk. Men det finnes etter hvert flere lettere helhjelmer. Disse er laget mer for “enduro” enn utforsykling. De er gjerne mindre solide og mangler noen sertifiseringer.

Leatt MTB 4.0 Enduro, farge Sand

Komfortabel og trygg

Jeg liker disse lettere helhjelmene, de er mye mer komfortable. Flere av dem har en større åpning rundt ansiktet, slik at man er mer åpen for å kommunisere med omverdenen. Skallet på hjelmen har som regel godt med luftehull som holder temperaturen nede, også hører man hva folk sier. Leatt MTB 4.0 Enduro er en slik hjelm. Den er lett og ganske åpen, samtidig er den ASTM DH-seritfisert. Dette burde være en solid hjelm som beskytter godt.

Leatt MTB 4.0 Enduro

Når vi bruker hjelmen til stisykling kommuniserer vi enkelt med hverandre, og vi opplever aldri at vi ønsker å ta av oss hjelmen for å få luft. Og om vi likevel tar av oss hjelmen så er dette enkelt, ørene klemmes ikke flate og hjelmen skraper ikke hardt mot hodet noe sted. Og Fidlock-mekanismen på hakestroppen er enkel å operere, selv med hansker. Vi liker Fidlock godt, det er en låsemekanisme som enkelt smekker på plass takket være innebyggede magneter.

Leatt Fidlock

Passformen er selvfølgelig avgjørende for hvorvidt en hjelm er komfortabel. Vi to som tester hjelmene har ganske forskjellig hodeform. Jeg har mer bakhode og avlang form, og jeg opplever ofte at hjelmer ikke passer. Men Leatt MTB 4.0 Enduro passer meg fint. Jeg er i mellom størrelse M og L, og jeg vil gjerne ha minst mulig hjelm for å unngå å se ut som en “sopp”. Men MTB 4.0 Enduro i M er kanskje marginalt for liten for meg. Jeg må passe på at jeg tar på hjelmen riktig for at den skal være komfortabel, ellers kan jeg oppleve at bakhodet tar i isoporen. Dette har Fredrik aldri opplevd, han har utelukkende positiv opplevelse med hjelmen. Jeg synes MTB 4.0 Enduro stort sett er komfortabel, og man føler seg godt beskyttet.

Leatt MTB 4.0 Enduro kjevebeskytter

Avtagbar kjevebeskytter

Leatt MTB 4.0 Enduro har avtagbar kjevebeskytter, noe som er vanlig på hjelmer i denne kategorien. Vi synes det er enkelt å både fjerne og montere kjevebeskyttelsen. Det er en liten hendel på hver side som skal skyves opp, så kan man lett vippe av beskyttelsen. Noen hjelmer kan være litt rare når de konverteres til halvhjelmer. Den gamle Leatt DBX 3.0 Enduro oppleves veldig åpen og liten uten kjevebeskyttelsen. Men ikke MTB 4.0 Enduro, den dekker hodet godt også i halvhjelm-modus, det føles ikke som et kompromis.

Selv om vi trives med denne som helhjelm, har vi har flere ganger brukt den som halvhjelm. Sykler man på grusveier i rolig fart, gjerne sammen med andre, så blir det bare rart med helhjelm. Om man vurderer å kjøpe en ganske dyr helhjelm så er det en stor fordel at den også er en god halvhjelm, så slipper man å kjøpe to hjelmer.

Fungerer hjelminnlegg?

Innlegg som gir økt beskyttelse har vært vanlig de senere årene. Men er det noe poeng? Produsentene hevder at innleggene øker beskyttelsen av hodet med flere titalls prosent. Men stemmer dette? Søker man etter erfaringer på nett så finner man fort de som hevder at dette bare er tull, at det ikke kan dokumenteres. Og hvorfor skal egentlig dette være så effektivt? Hvor mye kan det hjelpe at hjelmen roterer litt sideveis når den får et slag?

MIPS vs. 360 Turbine
MIPS til venstre, 360 Turbine til høyre

Jeg har vært i bakken med flere hjelmer, med og uten innlegg, og med forskjellige typer innlegg. Og jeg er helt overbevist. Innlegg hjelper! Jeg husker følelsen av et slag mot hodet med en hjelm uten innlegg. Det er hardt, og man kjenner et stikk innover i hodet. Med de MIPS-hjelmene jeg har testet, har dette stikket vært fraværende. Det føles heller mykt, varmt og nesten behagelig når man får et lite slag mot hjelmen og hodet.

360 Turbine innlegg

Men fungerer 360 Turbine da? Dette systemet ligner ikke på MIPS. 360 Turbine har flere gummiringer som er plassert rundt i hjelmen. De er fleksible sideveis, dermed tillater de noe rotasjon av hjelmen, men tilsynelatende ikke like mye rotasjon som MIPS. Leatt hevder at 360 Turbine har noen fordeler. Ikke bare tillater innlegget rotasjon, men også demping av direkte slag. Den myke gummiringen kan komprimeres noen få millimeter. Har de belegg for denne påstanden da?

Jeg vet ikke, men jeg har hatt den tvilsomme gleden av å teste dette selv med den gamle Leatt DBX 3.0 Enduro. Og joda, opplevelsen lignet den jeg har hatt med MIPS. Jeg opplevde ikke stikket i hodet, hjelmen føltes skånsom og effektiv. Dette beviser selvfølgelig ingen ting, men det er nok til at jeg kun vil bruke hjelm med innlegg. Gjerne 360 Turbine. Vi opplever ikke at gummiringene gir “hotspots”, altså at man får punkter i hodet som blir ubehagelige over tid.

Leatt MTB 4.0 360 Turbine

Konklusjon

Vi har begynt å venne oss til å bruke helhjelm også på sti, og vi liker godt Leatt-hjelmene. Det finnes flere konkurrenter i denne kategorien, og jeg har prøvd mange av dem. Men til min hodeform er det så langt bare Leatt sine helhjelmer som har passet godt. Likevel trives også Fredrik med hjelmen, på tross av helt forskjellig hodeform. Uavhengig av passform så er Leatt MTB 4.0 Enduro en meget interessant hjelm. Den er blant de letteste helhjelmene som er godkjent for utforsykling, og hjelmen dekker godt både som helhjelm og halvhjelm. Og når vi kjører hardt utfor så synes vi begge at hjelmen sitter godt på hodet.

Spesifikasjoner Leatt MTB 4.0 Enduro

Pris: Fåes for under 3.000 kr i enkelte nettbutikker
Vekt: Fra 850 gr
Sertifiseringer: AS/NZS 2063:2008, ASTM F1952–10, EN1078, CPSC 1203
Størrelser: #S (55-56cm), #M (57-58cm), #L (59-60cm), #XL (61-62cm)
https://www.deler.no/leatt/102105-4.0f-s-57-58/leatt-mtb-40-helhjelm-sort-m-polymer-360-turbine-850g-57-58cm

Produkttester Tester