Test av 7 piggdekk til terrengsykkel – 2020

Test av 7 piggdekk til terrengsykkel – 2020

Takket være den milde vinteren på Østlandet har det vært vanskelig å teste dekkene på snø, derfor er dette en test på isdekte underlag. Denne artikkelen er en rask gjennomgang, se video-testen for en bedre illustrert og mer detaljert rapport.

Vi har testet følgende dekk:

Vi ønsker å teste bredest mulig dekk. reTyre Ice Racer 2.0″ er det smaleste dekket i testen, men en bredere utgave er på vei. Schwalbe har også 29″ dekk. Disse er også smale, men erfaringen er at dette ikke betyr så mye på isen. Suomi gikk konkurs i 2019, men konkursboet er kjøpt opp og produksjon av piggdekk skal angivelig starte opp igjen. Derfor får de bli med i testen.

Bremselengde

I denne testen måler vi bremselengde på is. Vi valgte å kun bremse med framhjulet, for å gjøre det lettere å skille dekkene. Vi endte opp med å kjøre testen med samme sykkel og samme syklist. Inngangsfarten er litt over 20km/t. Dette var en vanskelig øvelse og vi måtte kjøre mange repetisjoner. Hvert dekk ble testet mellom 6 og 10 ganger før vi fikk konsistente resultat.

45Nrth Wrathchild dekkene vant denne testen, det føltes trygt og udramatisk å gjennomføre øvelsen.

Bakkestart

I denne testen starter vi i en bratt motbakke dekket av hard is. Det er tilnærmet umulig å gå opp denne bakken og vi helte jevnlig på vann for å gjøre det så vanskelig som mulig.

Nok en gang vinner 45Nrth Wrathchild. De to dekkene nederst på lista greide ikke testen. Vi måtte starte i et slakere parti lenger nede i bakken for å komme opp.

Sykling på isete sti og vei

Dette er en subjektiv test hvor vi rangere dekkene etter hvordan de oppleves å sykle på. Og det er ganske store forskjeller mellom dekkene.

Med 45Nrth Wrathchild og Ice Spiker Pro sykler vi ubekymret i høy fart, disse dekkene er virkelig gode på is. Suomi Fat Freddie og 45Nrth Nicotine er ikke like gode, men de greier seg fint, man kan fortsatt gi på litt i test traséen. Med reTyre dekkene sykler vi mer forsiktig. De kommer seg frem og fungerer på is, men vi sykler ikke særlig raskt og effektivt.

Konklusjon

Den siste testen er den viktigste, den reflekterer hvordan det oppleves å sykle med dekkene. Bremse- og klatre-egenskapene sier ikke nødvendigvis noe om hvordan dekkene føles ved vanlig sykling. Derfor vekter vi resultatene fra de to første testene 20% hver og 60% for siste test. Når vi legger sammen resultatene får vi følgende resultat, jo lavere poengsum jo bedre.

Delt 1.plass: 45Nrth Wrathchild 27.5″ og 29″ – 5p

45 Nrth Wrathchild med XL pigg

Disse dekkene er veldig gode på is. Men de store piggene sitter ikke alt for godt i dekket og de trenger mye innkjøring. Wrathchild er nok ikke det beste valget om man sykler en del på asfalt og bare stier. Piggene sitter bedre andre sesongen.

3. Schwalbe Ice Spiker Pro Liteskin EVO 10p

Schwalbe Ice SPiker Pro Liteskin EVO

Disse er nesten like gode som Wrathchild. Man skal kjøre ganske hardt for å merke noe særlig forskjell. De mistet noen pigger første sesong, men etter 3 sesonger sitter piggene ganske godt. Ice Spiker Pro er særlig et godt valg om syklingen inkluderer litt asfalt og bare stier.

4. Suomi Fat Freddie 25p

Suomi Fat Freddie

Selv om Suomi-dekkene ikke presterte så godt i bremse- og bakkestart-testen så er de ikke så ille på stien. Grep på is er ikke Fat Freddie sin styrke, dette brede dekket fungerer bedre på snø. Et dekk med over 300 pigger burde fungere bra på is. Vi antar at problemet er at piggene sitter litt for dypt i dekkets knaster. Når piggene sitter dypt så mister man dem i alle fall ikke så lett.

5. reTyre Ice Racer 28p

reTyre Ice Racer

Dette dekket lever dessverre ikke helt opp til sitt potensiale. Vi føler oss ikke så trygge på isen. Dette dekket har flate pigger, vi pigget om et av dekkene med de spisse piggene Schwalbe Ice Spiker Pro bruker, og vi synes det fungerte mye bedre. Med de spisse piggene ble dette et godt dekk på is og vi tror Ice Racer kunne tatt 4. plassen i denne testen. Kanskje kunne det prestert jevnt med Ice Spiker Pro også. reTyre vurderer for øvrig om dette dekket skal leveres med spisse pigger.

5. reTyre Winter Traveler 28p

reTyre Winter Traveler

Med sine 160 pigger var dette aldri ment å være et dekk for for de mest utfordrende vinterforholdene. Dette er et dekk med glidelås som gjør at man raskt kan skifte mellom sommerdekk og vinterdekk.  Winter Traveler er ikke et utpreget terrengsykkeldekk, med det overrasket med å gjøre det brukbart i flere av testene. Med sine relativt store knaster er dette definitivt et piggdekk som fungerer om vinteren.

5. 45Nrth Nicotine 28p

45Nrth Nicotine

Nicotine er ikke designet for å være et rått dekk på isen, det er et dekk som fungerer godt på bare stier og hardpakket snø. Samtidig har det nok pigger til å hjelpe deg over de isete partiene man treffer på om vinteren.

Produkttester Tester