Hva er best på vinterstier, votter eller hansker?

Hva er best på vinterstier, votter eller hansker?

Folk sliter i varierende grad med kalde fingre når de sykler om vinteren. Jeg greier meg med tynt isolerte hansker selv i flere kuldegrader. Fredrik, derimot foretrekker isolerte hansker før gradestokken nærmer seg minus. Et godt tips er å få i gang sirkulasjonen før man legger ut på tur i kulda. Kanskje finner man noe snø som kan måkes? Dette er en fin måte å få opp pulsen på samtidig som man bruker hendene.

Denne gangen tester vi ikke bestemte merkevarer, vi velger heller å se på fordeler og ukemper med forskjellige typer “håndplagg”. Og joda, det ble en video av denne testen også.

Ingen

Ja, det er kaldt. Men man har godt grep om holkene og det er enkelt å betjene dingsene på styret. I alle fall så lenge man har følelse i hendene.

Ingen hansker, godt grep og enkel betjening av hendler.
Ingen hansker, godt grep og enkel betjening av hendler.

Sykkelhansker til sommerbruk

Sommerhansker føles omtrent like varmt som å sykle uten hansker, og man har minst like godt grep om styret. Hendene sklir ikke inni hansken. Det er enkelt å betjene bremser, gir osv. Men man blir fort kald.

Sommerhansker isolerer omtrent ikke, med de gir godt grep og enkel betjening av hendler.
Sommerhansker isolerer omtrent ikke, med de gir godt grep og enkel betjening av hendler.

Lett isolerte hansker

Disse bruker jeg rundt 0*C. Jeg kan bruke dem ned til 7-8 minus på kortere turer, særlig hvis jeg er varm på hendene før jeg begynner å sykle. Disse er ikke stramme som en sykkelhanske. Hånda beveger seg litt i hansken og man får dårligere grep om holkene. Det er fortsatt enkelt å betjene gir, bremser osv.

Tykke hansker

Det er vanlig å bruke godt isolerte hansker til vintersykling, men det er noen ulemper. Foret i hanskene gjør at man mister følelsen med gir- og bremsehendler. Det kan være vanskelig å kjenne når fingeren treffer bremsehendelen og man vet ikke når bremsen begynner å ta. Da blir det vanskelig å dosere bremsekraften.

Hansker egner seg til sykling fordi man kan bruke en eller to fingre på bremsehendlene mens resterende fingre griper om styret. Problemet med hansker er at fingrene ikke har hudkontakt og ikke kan overføre varme til hverandre. Man trenger godt isolerte hansker for at de minste fingrene skal holde varmen. Tykke hansker gir dårligere grep om styret. Hånden beveger seg inni hanskene uansett hvor hardt man griper.

Lett isolerte votter

Den eneste fordelen med votter er at fingrene har kontakt og hjelper hverandre med å holde varmen. Man kan greie seg med relativt tynne votter og fortsatt være varm. Men man har dårlig grep om holken med votter, hånden sklir rundt inni votten. Med en tynn vott kan det være enkelt å modulere bremsekraften. Men det ender gjerne opp med at man må løfte alle fingrene for å bremse, da har man dårlig grep om styret. Det er slitsomt for fingrene å sykle med votter.

Tykke votter

Man kan holde varmen i virkelig lav temperatur med tykke votter. Men man kan i praksis ikke sykle raskt og aktivt med dem. Man har dårlig grep om holkene og ingen følelse med bremsene. Det er rett og slett vanskelig å ha et trygt grep om styret samtidig som man skal betjene hendler.

Krabbeklo votter

Dette er en blanding av hansker og votter som jeg er glad i. Her er det totalt 3 “fingre”. En til tommelen, en til pekefinger og langefinger og en til de to siste fingrene. Jeg har brukt disse i en litt romslig størrelse slik at jeg kan flytte langefingeren mellom to av “rommene”. Blir de to små fingrene litt kalde, flytter jeg langefingeren over til dem. Blir pekefingeren kald flytter jeg langefingeren tilbake.

Jeg kan sykle i -15*C med disse, på tross av at de ikke er veldig tykke. Denne blandingen av hanske og vott gjør det enkelt å betjene og modulere bremsene. Men som med alle isolerte hansker og votter så reduseres grepet om holkene. Man kan bli sliten i hendene av å gripe hardt om holken på slagete underlag.

Vær oppmerksom på at det finnes to typer krabbeklo-votter. Noen er formet som en hanske innvendig, da mister fingrene hudkontakt og man kan ikke flytte langefingeren mellomrommene. Jeg ville aldri valgt en slik krabbeklo-hanske.

Styremufffer / bar-mitts

Dette er neoprenetrekk som trekkes over gir/bremsehendler og holker og festes. Det er en liten hempe inni muffene som skal hektes på holken slik at de sitter korrekt plassert og ikke gnager for mye mot hendene. Det er mulig å bruke styremuffene med bare hender, men neoprenet vil gnikke mot huden så vi anbefaler hansker. Her kan du bruke sykkelhanskene du vanligvis bruker som sommeren. Disse gir optimalt grep om både holker og hendler.

Barmitts / styremuffer.

Jeg kan bruke denne kombinasjonen rundt 0 grader, men blir det kaldt så velger jeg de lett isolerte hanskene som fortsatt gir bra grep og kontroll. I sterk kulde kan man også bruke relativt tynne krabbeklo-votter. Jeg har aldri hatt behov for å bruke tykke hansker eller votter i barmitts, og de ville ikke fått plass heller. Mine barmitts er størrelse L, det finnes større muffer som har plass til tykke hansker og votter. Styremuffer skjermer mot nedkjøling fra fartsvind. Jo raskere man sykler, dess bedre er effekten av muffene.

Barmitts kan brukes med tynne sommerhansker.
Barmitts kan brukes med tynne sommerhansker.

Det er flere fordeler med styremuffer. De er vanntette og holder hendene tørre. De beskytter også bremsehendler, girskifter osv. Vi har opplevd at knappene på motorens fjernbetjening har frosset etter at de har fått snø på seg. Dette unngår man med barmitts. Ulempene er at styremuffene på noen elsykler også vil skjule skjermen til motorsystemet. Da er det vanskelig å se hvor mye batteri man har igjen. Muffene kan være litt i veien, det er enklere å bare bruke hansker på en kort tur. Men man venner seg raskt til dem, allerede etter første turen føles det helt naturlig med disse neoprene-hylsene på styret.


    


Mine favoritter

Jeg velger gjerne tynt isolerte hansker eller krabbeklo-votter. Men er det skikkelig kaldt, vått, eller jeg skal på lang tur så velger jeg en av disse i kombinasjon med styremuffer. Det finnes også votter og hansker som varmes opp med batteri eller varmeposer. Disse testet vi altså ikke, og vi savnet dem ikke.

Produkttester Tester