Test av alle Shimano 12-delte kjeder

Test av alle Shimano 12-delte kjeder

Vi har tidligere laget en test av Shimano SLX M7100 og Shimano XT M8100. Vi har nå testet alle Shimanos kjeder for 12-delt girsystem og vi samler alle testene i denne artikkelen. Se videoen under eller les videre for å se resultatene.

ModellPris iflg prisguiden.no*Vekt (kuttet til vår sykkel)
Deore M6100379,- (126L)258 gr
SLX M7100358,- (126L)258 gr
XT M8100549,- (126L)258 gr
XTR M9100678,- (126L)242 gr
*Pr 12.11.2021, prisen vil variere

Følelse ved giring

Shimano sine 12-delte kjeder er designet for å kunne gire under belastning. “Hypergilde+” er Shimanos navn på teknologien som tillater dette. Vi har prøvd sykler med 12-delt Shimano gir med uorginalt kjede og uorginal kassett, og det gir en merkbart dårligere opplevelse ved giring. Men er det forskjell mellom de forskjellige Shimano-kjedene? Vi kutter kjedene til riktig lengde og monterer dem på sykkelen. Vi er ikke i stand til å merke noe forskjell på hvor godt sykkelen girer med de forskjellige kjedene.

Shimano 12-delte kjeder

Slitestyrke

Kjedene demonteres, og vi kjenner på hvert enkelt kjede. Vi bøyer og vrir på dem for å avgjøre om det er forskjell på hvor mye et kjede lar seg bøye sideveis, altså hvor mye slark det er i et nytt kjede. Og her er det merkbar forskjell. Det virker for å være bedre presisjon på XT og XTR kjedet. Vi er ikke i stand til å skille disse. SLX og Deore kan bøyes mer, og vi greier ikke skille disse to fra hverandre heller. Dette er ikke en veldig vitenskaplig test. Men det kan være en indikasjon på at de dyreste kjedene er mindre strukket når de forlater fabrikken, de kan være mer holdbare. Kanskje er det XT-kjedet som ser mest lovende ut. Her er presisjonen god og prisen er litt lavere enn XTR.

Test av fleks med XT M8100

Alle kjedene ble delt i to, og de ble montert på samme testsykkel i forskjellige kombinasjoner. Hvert kjedepar blir utsatt for samme belastning og samme vedlikehold. Kjedene i hvert kjedepar kan derfor sammenlignes direkte.

SLX M7100 vs XT M8100

Først ut var SLX og XT. Resultatene fra testen var overraskende dårlige. Det viste seg at kjedestrekkmåleren vi brukte var bøyd, dermed har det ikke noe hensikt å dvele ved hvor langt vi syklet. Men det gjør ikke noe for denne testen. Hensikten er å måle hvilket kjede som holder lengst, ikke hvor lenge de holder. Det er mindre interessant å teste holdbarhet, fordi det avhenger av så mange faktorer. Føre, belastning, vask, vedlikehold og tilstand på kassett og krankdrev vil påvirke levetiden.

Resultatet ble at XT holdt nesten 70% lenger enn SLX-kjedet! En betydelig forskjell. Vi måtte slutte å bruke dette kjedet fordi SLX-delen var utslitt. Men målingene undervis viste at slitasjen var ganske lineær. Dermed kunne vi anslå levetiden for XT-kjedet.

Test av giring med SLX M7100

Deore M6100 vs SLX M7100

Disse kjedene opplevdes like når vi undersøkte dem før testen. Deore er i utgangspunktet et billigere kjede, men det er butikkene som bestemmer prisen, og akkurat nå er SLX-kjedet billigere. Vi hadde nå byttet kjedestrekk-måler og montert ny kassett for sikkerhets skyld. Disse kjedene fulgte hverandre hele veien. De fikk 450 km før de var utslitt. Står valget mellom disse så velger man ganske enkelt det billigste.

XT M8100 vs XTR M9100

De tre billigste kjedene veide det samme, men XTR er nærmere 20 gram lettere. XT og XTR føles like når vi undersøker dem, men kan det lettere XTR-kjedet være like slitesterkt som XT-kjedet? Vi får utfordringer i denne testen også. Sjekk ut videoen øverst på siden for å høre litt mer om det.

Vi måler kjedene når XT M8100 er nær utslitt, mens vi må estimere levetid på XTR. XT er utslitt etter ca 600 km, men det er mye igjen på XTR-kjedet. Vi er trygge på at XTR kan runde 800 km, kanskje mer. La oss være forsiktige å si at XTR holder minst 30% lenger enn XT. Basert på de andre testene holder XTR veldig mye lenger enn Deore og SLX.

Shimano XTR M9100 kjedet var lettere enn de 3 andre

Vi mener at Deore og SLX må ligge på rundt halv pris av XTR for at de skal være aktuelle. Betaler du for å få skiftet kjede så er XTR det åpenbare valget.

Produkttester Tester