Bosch Performance CX Race motortest

Bosch Performance CX Race motortest

Bosch Performance CX Race er ikke en helt ny, men en ganske ny motor. Dette er vårt første møte med den mye omtalte motoren. CX Race er basert på Bosch Performance CX gen4 motoren som ble lansert i 2019. Også CX Race er oppgitt til 85 Nm, men den er et par hundre gram lettere med sine 2,75 kg. Se vår video som illustrer motorens oppførsel, eller les videre under.

Vi har knapt testet sykler med Bosch-motoren det siste halvannet året. Dette er andre gang vi sykler en motor med Smart System-oppgraderingen. Vi synes motoren oppførte seg fint når vi testet Unno Mith i fjor høst, men vi undersøkte ikke Smart System-oppgraderingen da. Det har vi gjort nå.

Bosch Smart System

Smart System er ikke bare en oppgradering med Bluetooth-støtte, gps-modul, app, batteri osv. Joda, motoren er den samme, men programvaren er helt ny. Bosch P-CX har blitt en meget behagelig motor, den er veldig enkel å kontrollere i Turbo modus. Jeg har alltid sagt at Shimano EP8 gir en meget god balanse mellom kraft og kontroll. Den er enkel å kontrollere i maksimal assistanse. Men Bosch Performance CX Smart system fremstår nå som like god i Turbo-modus.

Bosch Performance CX Race
Bosch Performance CX Race

Fire assistansenivå

Race-motoren har vanligvis ikke Turbo-moduset. Den har de 4 nivåene Eco, Tour+, Emtb og Race. Men Bosch valgte å endre oppsettet på motoren vi testet. Den har fortsatt 4 nivå, disse er Tour+, emtb, Turbo og Race. Eco har blitt byttet ut med Turbo. Dette er ikke en endring som kan gjøres i app’en, det må gjøres av en Bosch-forhandler.

Overraskende mye av syklingen kunne gjøres i Race-moduset.
Overraskende mye av syklingen kunne gjøres i Race-moduset.

Man trenger vel ikke Eco på en Race-motor?? Joda, selvfølgelig gjør man det. Dette er en 85 Nm Performance CX som er litt lettere også har den fått et ekstra modus, Race-moduset. Den kan fortsatt brukes som en vanlig Performance CX.

Vi synes likevel det er et godt valg å bytte ut Eco med Turbo. Race-moduset er ganske aggressivt, vi likte godt å ha tilgang til full kraft gjennom Boost moduset som er enklere å kontrollere. Jeg ville heller justert ned Tour+ litt og brukt det som et Eco-modus, “Emtb” kan også dras ned litt for å jevne ut hoppene mellom assistansenivåene. Dette gjøres enkelt i app’en på Bosch Smart System.

Motorens oppførsel

Race er overraskende enkel å kontrollere. Jeg så for meg at dette var et ritt-spesifikt modus, noe som krever tilvenning og kan være vanskelig å sykle. Et skikkelig hardcore assistansenivå.

Vi gjorde det meste av testingen av Race i +4 og +5, for å oppleve hvor sterk motoren kan være. Joda, motoren slår inn ganske raskt og hardt i Race, men ikke noe mer enn hva Performance CX gen2 med det lille tannhjulet gjorde. Og joda, motoren fortsetter å skyve etter man har sluttet å tråkke. Dette kan være problematisk i knotete terreng der motoren skyver oss opp i problemer.

En skarp U-sving gjøres enkelt i Turbo-modus.
En skarp U-sving gjøres enkelt i Turbo-modus.

Motoren er likevel følsom og enkel å kontrollere i Race. Om man tråkker forsiktig og passer på at motoren ikke deaktiverer, da responderer den umiddelbart og kontrollert på endringer i pedalkraft. Og det er mulig å holde motoren aktiv selv med veldig lite kraft i pedalene. Vi kan sykle veldig sakte og forsiktig og ha full kontroll. Race-mode er overraskende enkel å kontrollere.

Mondraker Crafty med Bosch Performance CX Race motoren.

Det er en fordel å gå ned til Turbo for de mest teknisk krevende utfordringene. Vi har fortsatt mye motorkraft i vanskelige klatringer, og motoren er virkelig behagelig og enkel å ha med å gjøre. Man kan selvfølgelig gå ned ett hakk til på assistansen, til Emtb. Motoren blir kanskje enda et hakk enklere å kontrollere. Men det var ikke motorens oppførsel som gjorde at vi reduserte assistansen, det var heller fordi vi ønsket å sykle med mindre assistanse i perioder.

En teknisk krevende klatring.
En teknisk krevende klatring.

Vedvarende skyv

Dette skyvet som holder motoren i gang kalles gjerne “Motor Overrun”. Shimano kalte det “Motor carry-over” og Bosch kaller det “Extended Boost”. Joda, det krever en litt annen sykkelteknikk enn en motor som kutter umiddelbart. Med “overrun” kan vi slutte å tråkke i korte øyeblikk, også fortsetter motoren å skyve. Om vi må holde kranken vannrett for å passere et hinder så stopper ikke sykkelen opp, motoren hjelper oss opp eller over hindringen.

I race-modus fortsetter motoren å skyve en kort periode etter man har sluttet å tråkke.
I race-modus fortsetter motoren å skyve en kort periode etter man har sluttet å tråkke.

Ulempen er at man noen ganger vil stoppe før en hindring og svinge unna, det kan bli vanskelig å svinge hvis motoren skyver for mye. I teknisk revende terreng med mye start og stopp kan motor-overrun gjøre syklinga vanskeligere. Med Bosch P-CX Race veksler vi mellom Race og Turbo, da har vi det beste fra to verdner.

Orbea Rise fra Unaas

Hvor kraftig er Bosch Performance CX Race?

Den oppleves ikke spesielt kraftig ved rolig sykling med litt lavere kadens. Man opplever ikke hvor sterk motoren er før man tråkker raskere. Andre motorer kan være meget sterke fra stillestående, slik at vi kan sykle bratte motbakker uten å bruke de letteste girene.

Bosch Performance CX Race fungerer fint også ved lav kadens.
Bosch Performance CX Race fungerer fint også ved lav kadens.

Performance CX Race inspirerer til høyere tråkkfrekvens. Motoren gir mer og mer kraft etter hvert som tråkkfrekvensen øker, vi runder 80 rpm og motoren skyver godt, 90 rpm og skyvet øker. De motorene som er sterke ved lav tråkkfrekvens kan begynne å falle av nå, det blir seigere å tråkke. Men P-CX Race er virkelig i siget, vi øker frekvensen og motoren føles bare sterkere og sterkere. Joda, effekten faller etter hvert av på P-CX Race og, men da holder vi en uvanlig høy tråkkfrekvens. Bosch sier selv at motoren er sterkest mellom 60 og 120 rpm. P-CX Race.

Bosch Performance CX Race

Motor-kutt

Bosch forteller at motoren kutter assistansen ganske hardt. Man har maksimal motorkraft opp til litt over 26 km/t, også er den borte ved 27 km/t. Motoren reduserer ikke kraften forsiktig når man nærmer seg cut-off, den gir god effekt nesten helt til det plutselig er slutt. I de aller fleste situasjoner reagerer jeg ikke på hvordan motoren trapper ned effekten. Jeg synes det er fint å beholde motorkraften lengst mulig, og jeg synes motoren trapper ned mer enn fint nok.

Orbea Rise fra Unaas

De eneste gangene jeg opplevde at motoren kuttet hardt var ved akselerasjon i svak nedoverbakke. Jeg kunne merke et slags klunk når fra motoren når man blåser forbi 27 km/t og motoren kutter raskt. Dette er helt uproblematisk synes jeg. Når man sykler jevnt i hastigheter rundt motor-kutt så slår motoren mykt inn og ut.

Støy

Performance CX Race er ikke av de mest stillegående motorene. Men vi opplever ikke motorstøyen som plagsom. Vi kunne egentlig ikke huske om motoren var bråkete etter den første turen. På tur nummer to så hørte vi etter, og joda det er lyd fra motoren.

Bosch Performance CX Race og den vanlige CX kan lage en klaprelyd når man triller i utforkjøringer.

Men lyden blir aldri skikkelig høy, og det er ingen plagsomt motorhvin ved høy tråkkfrekvens. Raslelyden er der fortsatt, den høres i utforkjøringene, når man ikke tråkker. Jeg vet ikke om Bosch har forsøkt å redusere klaprelyden, den er her fortsatt. Likevel kan jeg ha kjørt lange utforkjøringer uten å huske at lyden er der. Joda, det er vel negativt, men det stopper meg ikke fra å velge denne motoren.

Noe støy i utforkjøringene.

Konklusjon

Nei, Race er ikke en uhåndterlig motor som kun kan håndteres av en dyktig rytter. Bosch Performance CX har blitt en meget god motor i forbindelse med Smart System oppgraderingen. Og Performance CX Race er veldig lik, men med Race-moduset som en ekstra dimensjon. Jeg brukte og foretrakk Race-moduset uventet mye. Det er et ekstra lag på toppen av en vanlig emtb motor, et assistansemodus som virkelig får ut alt som bor i motoren.

Bosch Performance CX Race motoren ble testet på en Mondraker Crafty Carbon.
Bosch Performance CX Race motoren ble testet på en Mondraker Crafty Carbon.

Men det har oppstått et problem. Jeg liker Race motoren veldig godt. Hvorfor skal jeg kjøpe den vanlige P-CX motoren? Joda, den er billigere, og Race-motoren kommer i et begrenset opplag. Det betyr at det blir dyrt å skaffe seg en sykkel med P-CX Race. Jeg synes Race moduset fungerte veldig bra i samspill med Boost. Det byr på to måter angripe terrenget på. Hvorfor kan ikke den vanlige P-CX også ha et Race nivå? Eller et «Race Light» nivå? På forhånd takk, Bosch.

Produkttester Tester