22/23 Mondraker Crafty Carbon – en kort test

22/23 Mondraker Crafty Carbon – en kort test

Bosch leverte oss en prototypesykkel slik at vi endelig kunne teste Bosch Performance CX Race-motoren. Festet til den motoren var en Mondraker Crafty Carbon. Spesifikasjonene samsvarer ikke med noen av 2023-modellene, så vi vil bare kalle den Crafty.

Denne sykkelen minnet oss om hvor godt vi likte 2020 Mondraker Crafty R i aluminium, som vi testet i 2019. Så vi bestemte oss for å skrive en kort artikkel om sykkelen også. Hvor god denne sykkelen nå, flere år senere? Se videoen vår eller fortsett å lese nedenfor.

Geometri

Crafty Carbon er lik aluminiumsmodellen. seterørvinkelen er ganske bratt med 76 grader. En styrevinkel på 65,5 grader er ikke veldig slak etter dagens standard. Ikke for en sykkel med 160 mm vandring foran og 150 mm bak. Men det fungerer helt fint. kjedestagene er 455 mm, en veldig vanlig lengde for en 29er-sykkel.

Mondraker Crafty geomtri

Kan jeg si at jeg ønsker at Crafty var designet som en “mullet” sykkel?  Et mindre 27.5″ bakhjul tillater litt kortere kjedestag. Uansett, geometritallene er fortsatt gode. akselavstanden ender opp på 1.265 mm i størrelse L. Lang, men ikke ekstremt, perfekt for terrenget vi sykler i.

Sykling

Aluminiumsversjonen vi testet for flere år siden var en 25 kg sykkel som fungerte så bra nedover. Carbon Crafty virker enda bedre nedover. Jeg tror det hovedsakelig skyldes Fox 38-gaffelen. Når man sykler med Fox 36 og 38 side om side, merker man raskt den forbedrede presisjonen og stabiliteten Fox 38 gir.

Med 455 mm kjedestag klatrer Crafty veldig bra. Fronten føles litt lavere enn mange andre sammenlignbare sykler, noe som hjelper med vektfordelingen ved klatring. Og Bosch Performance CX Race-motoren forbedrer klatre-egenskapene ytterligere.

Vår oppfatning er at Carbon Crafty er en smidigere sykkel på flate og langsomme stier. Vi antar at det skyldes sykkelens vekt på 24 kg, som er rundt 1 kg lavere enn aluminiumsversjonen Crafty R. Men det kan også være at Bosch Race-motoren bidrar til dette.

Mondraker Crafty R

 Bosch Smart System og Race

Bosch Smart System er en større oppdatering enn jeg først trodde. Når man sykler i Turbo-modus, er Bosch Performance CX-motoren mye lettere å kontrollere enn den pleide å være. Den konkurrerer med Shimano EP8 i så henseende. Mye kan sies om Bosch Race, og det vil jeg gjøre i den kommende testen av motoren.

Karbon Crafty’en vi testet hadde et 750 Wh batteri. Med tanke på at aluminiumsversjonen vi syklet hadde et 630 Wh batteri og Fox 36-gaffel, er denne karbonutgaven overraskende lett.

Konklusjon

Å sykle på Carbon Crafty minnet oss om hvor godt vi likte 2020 Mondraker Crafty R. Og selv om ramme-geometrien er den samme på karbonversjonen, likte vi denne sykkelen enda bedre. Lavere vekt, kraftigere gaffel og Bosch Race-motoren er fine forbedringer på en allerede god sykkel. Vi liker fortsatt Mondraker Crafty veldig godt, etter alle disse årene.

Sykkeltester Tester