Vi har syklet 2022/2023 Intense Tazer MX Pro Carbon

Vi har syklet 2022/2023 Intense Tazer MX Pro Carbon

Intense Tazer MX Carbon er basert på den originale rammen fra 2019. På det tidspunktet hadde Shimano kun ett batteri for integrering i ramma, det klumpete BT-E8020. Jeg synes Pivot og Intense hadde en smart løsning på batteri-integrasjon. De tok det lette Shimano BT-E8010 batteriet som var laget for utvendig montering og gjemte det inni ramma. Joda, rammen fikk en «mage» på nederste halvdel av underrøret. Men syklene som brukte batteriet laget for rammeintegrasjon hadde klumpete underrør de og.

Se vår video av testen, eller les videre under.

Et 500 Wh batteri i 2023?

Det finnes mange emtb’er med små batteri, men de er alle lettvektssykler. Fullkraft-sykler har vanligvis 630-750 Wh batteri. Med en vekt på under 24 kg og 85 Nm Shimano EP8 (800) motor så hører ikke Tazer MX til i lettvekts-kategorien. Den er likevel overraskende lett for en så grov sykkel med kraftig motor. En viktig årsak til at vekten er så lav er batteriet. Med sine ~2.5 kg er det over en kg lettere enn et 630 Wh batteri. Dette batteriet sparer både vekt og kostnader, og det er enkelt å ta ut.

En stillegående Shimano EP8 (800)

Ettersom Intense har valgt et gammelt batteri så er de nødt til å bruke første generasjon av Shimano EP8 motoren. Den nye EP8 (801) fungerer kun med de nyeste batteriene med annengenerasjon BMS. Og det er helt greit, EP800 har blitt en meget fin motor. EP8 har alltid hatt en klaprelyd når man triller over ujevnt underlag, men dette er kraftig forbedret nå. Noen måneder tilbake gjorde Shimano endringer på EP8 (800). Den fikk noen nye innvendige komponenter som også brukes på EP801. Dette har altså gjort den EP8 (800) mer stillegående. Se vår test av den gamle EP8 for mer info om motoren.

Geometri

Vi syklet Tazer MX i størrelse L/XL. Tazer er vanligvis tilgjengelig i fire størrelser, men MX-versjonen kommer kun i to. Jeg var usikker på om størrelse S/M kunne være et bedre valg for mine 181 cm og for våre stier. L/XL er en stor sykkel med hele 1.294 mm akselavstand. Men jeg fant meg til rette på sykkelen, dette virket som en god størrelse. 450 mm er en fin lengde på kjedestagene, passe langt for en sykkel laget for utforkjøring.

styrevinkelen er oppgitt til 64.5*, slakt nok for en såpass grov sykkel. Seterøret på rett under 75* er passe bratt, ikke en ekstrem vinkel. Et reach-mål på 505 mm er mye. Men det er lite avstand mellom gaffelrøret og styret, sykkelen har altså et kort stem. Det betyr at avstanden mellom sete og styre ikke er så lang som man kunne anta.

2022 Intense Tazer MC Carbon. Med unntak av farger så er 2023-modellen identisk.
2022 Intense Tazer MX Pro Carbon. Med unntak av farger så er 2023-modellen identisk.

Spesifikasjoner

Dette er altså en sykkel med en dobbeltkrone-gaffel, en Öhlins 38 Race. Demperen med fjør kommer også fra Öhlins, en TTX22M. eThirteen-hjulene er påmontert Maxxis Minion DHR ll EXO+ dekk. Vi får også et velfungerende Shimano SLX 12-delt girsystem og Magura MT7 bremser. Sykkelen er godt priset i Norge. For 79.990 kr får man det meste, med unntak av et stort batteri.

Moto Cross?

Intense ønsket å lage en Moto Cross-inspirert sykkel. Og det har de lykkes med. Dobbeltkrone-gaffelen, blandet hjulstørrelse og en skiltplate i fronten gjør MX-inspirasjonen tydelig. Og ikke nok med det, denne sykkelen forhandles ikke via den norske Intense-sykkelimportøren. Neida, det er selvfølgelig motorsykkeldivisjonen av Intense som fører denne. I Norge er det Norsk Maskinutvikling AS som fører Tazer MX.

På våre stier

Det er fortsatt tidlig på sesongen hos oss. De bratteste og groveste stiene er fortsatt dekket av snø og is. Dermed ble det mye sykling i moderat fart på mindre grove stier. Tazer MX klatret godt, så godt som de fleste andre elektriske stisykler. Den eneste gangen vi opplevde denne «downhill-sykkelen» som en ulempe var når vi sto nærmest stille i teknisk terreng. Vi balanserte stillestående mens vi forsøkte å endre tyngdepunkt før vi skulle fortsette. Vi opplevde at vi ikke fikk vridd styret nok takket være det begrensede styreutslaget, og dermed mistet balansen. Dette er knapt et problem, og slik er det med alle sykler med dobbeltkrone-gaffel. Gaffelbeina blokkeres av ramma og begrenser styreutslaget.

Foto: Knut Nes
Foto: Knut Nes

Dette er selvsagt ikke det optimale verktøyet på flatere stier, i fornuftig fart. Men den er ikke dårlig heller. Intense Tazer MX er lett for å være en grov sykkel med dobbeltkrone-gaffel. Det gjorde den fin å håndtere på skogsstiene. Og vi hadde det enda morsommere når vi fikk opp farten.

Vi måtte finne noen lengre og grovere utforkjøringer, det er jo det denne sykkelen er skapt for. Selv om sykkelen har «downhill-gaffel» så er den ikke en fullblods «downhill-sykkel». Med 170 mm vandring og 38 mm brede gaffelbein er ikke dette en spesielt grov og kraftig utfor-gaffel. Og det var nok smart av Intense å velge en lett dobbeltkrone-gaffel.

Foto: Knut Nes

Etter hvert som vi vekslet høydemeter i fart oppdaget vi hvor presis og trygg fronten på sykkelen føltes. Stabiliteten var i en annen liga sammenlignet med kamerasykkelen med 36 mm enkelkrone-gaffel. Vi syklet smale stier i god fart og selvtilliten vi fikk var på et annet nivå sammenlignet med de mindre grove emtb’ene vi vanligvis sykler. Med denne relativt lette sykkelen var det enkelt å bremse hardt og navigere gjennom påfølgende skarpe svinger.

For moro skyld tok vi Tazer’n med i Billingstad Aktivitetspark, et lite og barnevennlig sykkelanlegg. Tazer MX var ikke det perfekte verktøyet for oppgaven, den lange akselavstanden gjorde det vanskelig å svinge på balanse-plankene. Og det var litt jobb å komme seg igjennom pumptrack’en. Og det er jo ikke så rart, dette er ikke en BMX. Vi hadde ikke tatt med Intese’n her om det ikke var for hoppene. Med litt fart så kom denne store sykkelen seg over alt av hopp. Tazer MX er virkelig leken til å være en «dobbeltkrone-sykkel».

Mine tanker

Batteriintegrasjonen gir ikke et spesielt slankt underrør, men det merket vi selvfølgelig ikke når vi syklet. Og fordelen med å bruke et lett 500 Wh batteri er merkbar. Tazer MX er ikke en tung og uhåndterlig utforsykkel, den er en av de lettere emtb’ene med lang dempervandring som vi har testet. Intense Tazer MX Carbon byr på en fin blanding av lek og trygghet. Joda, som stisykkel så kan man hemmes litt av det begrensede styreutslaget. Men for meg som liker bratte og raske stier så er det et kompromiss jeg er villig til å inngå.

Sykkeltester Tester