The BOÖS becomes a MITH – Unnos sykkelnavn forklart

The BOÖS becomes a MITH – Unnos sykkelnavn forklart

Vi testet nylig Unno Boös. Rett før testen ble publisert oppdaget jeg at Unno hadde endret navn på sykkelen. Det tok litt tid før Unno gikk ut med en forklaring. Årsaken var en konflikt om rettigheter til navnet. Nå har Unno annonsert at “The Boös becomes a Mith”. Navnet blir altså Unno Mith. Det er kun navnet som endres, sykkelen er ellers identisk.

Fra pressemeldingen

Da jeg fikk sykkelen inn til test så synes jeg navnet var litt rart. Hvordan uttaler man egentlig Boös? Jeg synes det nye navnet var bedre. Men så begynte jeg å undersøke bakgrunnen for disse navnene. Det var overraskende enkelt, Unno har lagt ut forklaringen på sine nettsider.

Unnos navn

De er altså oppkalt etter høye fjell. Men ingen av dem er i nærheten av Boös! Ikke engang Ever, som er oppkalt etter Mount Everest. Hvordan er det mulig? Boös er ikke i oversikten, hvilket fjell har denne sitt navn fra? Jeg fikk et hint for noen dager siden, den var oppkalt etter et fjell på månen, eller hvor det var. Etter å ha søkt endel er jeg ganske sikker på at vi snakker om Boösaule Montes. Et fjell som er over 18.000 meter høyt! Dette må jo være det ultimate fjellet. Det befinner seg på Io, en av Jupiters måner. Og det er jo ganske passende. I videoen om sykkelen beskrev jeg utseendet som “space age” aktig. Jeg har ombestemt meg, Boös var det perfekte navnet for denne sykkelen. Det er litt trist at det forsvinner.

Unno Boös blir Unno Mith

Men hva er så Mith? Jeg begynte å lete, og jeg fant Mount Smith i Death Valley. Det virket ikke riktig, fjellet er kun 1.800m høyt. Heldigvis oppklarer Unno saken i pressemeldingen.

2023 Unno Mith

The name MITH stands for Mithrim Montes, a mountain range located in Titan’s equator, one of Saturn’s moons. In this direction, the brand continues naming their e-bike after a Solar System Mountain range. However, the name was originally found on some Tolkien’s books, appearing as a mountain range of the Middle Earth.

Okei, det er også et kult navn, selv om fjellet kun er 3.337m høyt.

Artikler