2022 Forestal Cyon Halo test

2022 Forestal Cyon Halo test

Forestal Cyon Halo er en lettvekts karbonsykkel fra Andorra. Den veier 18,8 kg uten pedaler i størrelse Large. Mange elektriske terrengsykler leveres med 160mm gaffel, Cyon har en gaffel med 150mm vandring. Dette er som regel et tegn på at vi har å gjøre med en mindre grov sykkel. Se vår video av testen, eller les videre under.

Orbea Rise fra Unaas

Utstyr

Forestal Cyon Halo leveres med Rockshox Pike Select gaffel. Dette er ikke noe man velger på de groveste syklene. Pike er en god og litt lettere gaffel for en lettere og mer allround stisykkel. Tatt i betraktning at Cyon Halo koster 106.700kr hadde vi kanskje forventet en litt dyrere variant, som Pike Select+. Men Halo er innstegsmodellen i Cyon-serien, man velger en dyrere modell om man vil ha en dyrere gaffel.

Forestal Cyon Halo med Rockshox Pike Select 150 mm
Rockshox Pike Select 150 mm

Forestal har kanskje spart litt på bremsene og. Formula Cura 2 har to stempel i hver kaliper, vi er vant til å se fire stempel på elektriske terrengsykler. Men vi har ingen grunn til å klage. Bremsehendelen er komfortabel og fin å bruke med kun en finger. Og bremseeffekten er god. Dette er tross alt en allround stisykkel, den må ikke ha de groveste bremsene.

Formula Cura 2 bremser og motorens fjernbetjening
Formula Cura 2 bremser og motorens fjernbetjening

Men Forestal har ikke brukt sparekniven over alt. Sykkelen er også utstyrt med 12-delt Sram GX girsystem, karbonstyre, Rockshox Superdeluxe Select+ demper og Crank Brothers Synthesis hjulsett. De har valgt grove Maxxis Minion DHF og High Roller II dekk i 2,3″ bredde. Kanskje litt smalt, men det er uansett bedre enn de lette dekkene man ofte finner på andre lettvektssykler.

Sram GX 12-delt gir og Maxxis Highroller II 29x2,3" bakdekk.
Sram GX 12-delt gir og Maxxis Highroller II 29×2,3″ bakdekk.

EonDrive motor systemet

EonDrive er et helt nytt bekjentskap for oss. Forestal har utviklet denne i samarbeid med Bafang. Og vi liker motoren godt. Denne er en god grunn til å velge en Forestal-sykkel! Grunnen er at denne kan serves og repareres. Importøren forteller at de vil ha reservedeler på lager. Det synes vi er meget positivt!

Forestal EonDrive 60Nm motor.
Forestal EonDrive 60Nm motor.

EonDrive er den kraftigste motoren vi har testet på en lettvekssykkel. Ved lav tråkkfrekvens gir den omtrent like god hjelp som en Bosch Performance CX 85Nm. Mye motorkraft er selvfølgelig ikke idéelt i kombinasjon med et lite fastmontert 360Wh batteri. Dette løser man ved å kjøpe en 250Wh rekkeviddeforlenger som plasseres i underrøret. En billigere løsning er å bruke et lavere assistansenivå. I nivå 4, som er maks, kan man tømme batteriet på under 20 km, kanskje under 15 km om det er mye tungt terreng. Det er fortsatt god hjelp i nivå 3. Mange vil nok trives godt med nivå 2, da burde man enkelt kunne doble rekkevidden. Sykkelen føles fin å tråkke uten motorhjelp også.

Forestal Cyon Halo har et 360 Wh batteri som er fastmontert i ramma.
Forestal Cyon Halo har et 360 Wh batteri som er fastmontert i ramma.

I nivå 4 er motoren ganske grei å kontrollere på teknisk sti. Den gir et godt skyv som kan være til god hjelp i krevende parti. Men blir det mye start og stopp på knotete sti så oppleves motoren litt voldsom og rask på avtrekkeren. Det er merkbart lettere å kontrollere sykkelen i nivå 2 og 3.

EonDrive fjernbetjening
EonDrive fjernbetjening

Sykkelen har “walk assist”, men den er ikke av de mest effektive. En ting er at sykkelen beveger seg sakte, men man må også presse ganske hardt på knappen for at ikke trillehjelpen skal kutte. Utover det synes vi fjernbetjeningen er fin, den er kompakt og har led-lys for motorassistanse og batterinivå.

Skjerm og app

Sykkelen har en pen skjerm integrert i overrøret. Denne kjører Android operativsystem. Dette gir mange muligheter, man får blant annet google maps på skjermen. Kanskje kan tredjepartsutviklere lage andre apper og funksjoner til sykkelen? Ulempen med operativsystemet er at oppstartstiden er litt lang. Gjør det til en vane å starte sykkelen før eller mens man gjør seg klar for turen. Eller bare trykk og begynn å sykle, assistansen er der selv om ikke skjermen er klar. Skjermen skrur seg for øvrig ikke av automatisk, og den trekker noe strøm.

Forestal Cyon Halo har trykkfølsom skjerm
Forestal Cyon Halo har trykkfølsom skjerm

Fra skjermen kan man velge hvilken informasjon som skal vises. Programvaren var dessverre ikke helt ferdig enda, så vi fikk ikke opp ting som effekt, høydemeter, “air time” og g-krefter. Når programvaren er klar blir det også mulig å justere innstilling/styrke for de forskjellige assistansenivåene. Sporing av turen kan gjøres fra skjermen, og det fungerer nå. Ting som fart, kadens og avstand fungerer vises selvfølgelig også på skjermen.

Forestal har en app. Vi installerte denne, men det var dessverre ikke så mye funksjonalitet der enda. Vi kunne se tidligere gjennomførte turer og noen andre enkle funksjoner. Når programvaren er klar vil også app’en få all den nevnte funksjonaliteten. Vi kommer tilbake med en ny test når dette er på plass. Om ikke alt for lenge håper vi.

Forestal app
Forestal app

Geometri

Rammegeometrien ser både moderne og fornuftig ut. Særlig kjedestaglengden er interessant! 445 mm i størrelse Large virker perfekt for en såkalt “all mountain” sykkel. Størrelse XL har like lange kjedestag. Men de to minste størrelsene har litt kortere bakende på 435 mm. Dette er fornuftig. En stor ramme er lenger, og det er riktig at både “front-center” og “rear-center” er lenger. På den måten kan man få mer lik balanse og kjøreegenskaper på alle størrelsene. Man slipper at Small blir fremtung mens XL blir baktung. styrevinkelen er 65,5*, setevinkelen er borti 77* og akselavstanden er 1.242mm. Nærmest perfekt for en kvikk og allsidig stisykkel.

Forestal Cyon geometri

I motbakkene

Med en ganske bratt setevinkel og kjedestag som ikke er superkorte så byr Cyon på en fin balanse i motbakkene. Kombinert med en kraftig motor så blir Forestal’n rett og slett god oppover. I høyeste assistansenivå sender sykkelen oss enkelt opp kanter og over hindringer. Det er kanskje ikke det man forbinder med en sykkel som føles naturlig, men det er veldig effektivt. Demper man assistansen føles motoren mindre fremtredende og mer naturlig.

Forestal Cyon Halo
Forestal Cyon Halo

Flatere terreng

Vi forventer at en 150mm elektrisk lettvektssykkel skinner i flatere terreng. Særlig på svingete og trange stier med mye start og stopp. Og Cyon er virkelig god her. Motoren drar opp farten etter hver oppbremsing, og den gjør det like effektivt som de tunge og kraftige elsyklene. Men det føles lettere med Cyon. Den moderate rammegeometrien og lave vekten gjør sykkelen kvikk og lette å få med seg gjennom de krappe svingene. Det er en drøm å hoppe på stiens små hindringer med en sykkel som er 5-6 kg lettere enn hva vi er vant til.

Utfor

Relativt moderat geometri og redusert vekt gjør lettvekssyklene mindre stabile i utforkjøringene. Men det skal jammen være bratt og grovt før vi føler at Cyon er for veik! Vi holder litt igjen i vår mest steinete testbakke. I svingete utforkjøringer går det minst like fort med Forestal’en. Og det er minst like gøy, om ikke mer. Det er lettere å hoppe over hindringer i terrenget. Jeg forestiller meg at alle som tidligere har syklet “analoge” stisykler vil trives godt med en lettvektssykkel som Cyon. Dette er mer enn stødig nok i bratta, og det er uansett ikke alt som betyr noe.

Forestal Cyon Halo

Konklusjon

Forestal Cyon Halo er en meget interessant sykkel. Vi synes det er viktig at motoren kan serves og repareres, dette kan forlenge sykkelens levetid. Den trykkfølsomme skjermen kan brukes til navigering eller vise uvanlig mye interessant info. Med Cyon er det ikke mye kraft man ofrer ved å velge en lettvekts emtb. Samtidig har man alle fordelene med en relativt lett emtb. Joda, det finnes lettere sykler, men de er som regel utstyrt med spinklere komponenter. Forestal Cyon Halo er sterk, leken og engasjerende!

Sykkeltester Tester