Test: 2020 Merida eONE-SIXTY 8000

Test: 2020 Merida eONE-SIXTY 8000

Vi har tidligere testet toppmodellen eOne-Sixty 10K, dette er en imponerende sykkel. Det er en ganske lett sykkel med karbonramme og topp komponenter. Men den er dyr, og det kan være litt jobb å få stilt inn Fox Factory dempinga. Heldigvis har Merida også laget eOne-Sixty 8000. Den har en veilpris på 79.999kr, og jeg ser at noen butikker annonserer den til 69.999kr, dermed er den langt billigere enn toppmodellen. Merida eOne-Sixty 8000 veier ca 22,5kg med pedaler, flaskeholder og slangeløse hjul. Dette er en god vekt, ikke mye tyngre enn den dyrere 10K-modellen.

Demping

Det er enkelt å stille inn dempinga på eOne-Sixty sammenlignet med toppmodellen. Det er færre justeringsknotter på Marzocchi Bomber Z1 gaffelen. Z1 er omtrent lik Fox Rhythm 36 gaffelen, en gaffel jeg liker godt. Men de oppfører seg ikke helt likt. Jeg opplever at Rhythm 36 går mykere og mer kontrollert igjennom vandringa. Z1 gaffelen er mer progressiv, og jeg får ikke utnyttet all vandringen. Løsningen for en lett rytter som meg er å fjerne en såkalt «token» fra gaffelens luftkammer. Dette er en enkel og ganske vanlig operasjon. Disse reduserer luftkammerets volum slik at demperens motstand øker mot slutten av vandringen.

Rockshox Super Deluxe Select+ demperen var enda enklere å sette opp, her justerte jeg kun lufttrykk og returdemping. Dette er den nest beste demperen fra Rockshox, og den er skikkelig god.

Annet utstyr

Drivverket er Shimano XT 12-delt. På testsykkelen var bakveksleren ødelagt og byttet ut med et Deore M6100 gir. Og jeg kan ikke si jeg merket så mye til det. XT girskifteren føles solid og presis, selv når den opererer et Deore-bakgir. Noen produsenter velger SLX skifter og XT bakveksler. Det synes jeg de bør slutte med. Om produsentene absolutt vil mikse girkomponenter for å spare penger så synes jeg de bør velge XT skifter og Deore bakgir. For øvrig liker jeg at Merida har valgt XT-gruppe på eOne-Sixty 8000. Bremsene er Shimano SLX med 4 stempel, dette er gode bremser.

Deore M6100 bakgiret fungerte flott.

Setepinnen er fin, det er fortsatt ingen slark i den etter over 600km. Vandringen er generøse 150mm i størrelse Large. Fulcrum-hjulene er fine, og jeg liker valg av dekk. Maxxis Assegai 29×2,5″ framdekkete er ikke veldig tungt, gummiblandingen er ganske myk og knastene er høye. Og likevel ruller dekket overraskende bra, kanskje fordi senterknastene sitter ganske tett. eOne-Sixty syklene kjører blandet hjulstørrelse, så bakhjulet er mindre enn framhjulet. Bak sitter det et Maxxis Minion DHR II 27.5×2.6″ dekk. Dette er også et fint dekk, det klatrer og bremser godt.

Motorsystem

Som forventet er sykkelen utstyrt med Shimano E8000 motor og display. Fjernbetjeninga er den kompakte og fine E7000 bryteren. Se en test av E8000 motoren her. Batteriet med 504Wh kapasitet er ikke av de største, men det har sine fordeler. Et mindre batteri reduserer kostnad og vekt, og det senker sykkelens tyngdepunkt noe.

2020 Merida eOne-Sixty 8000 klatrer

Motbakke

eOne-Sixty er ikke laget for å være den råeste klatreren. Kombinasjonen av en litt høy front og de knapt 440mm lange kjedestagene er ikke optimal når det blir virkelig bratt. Men Merida eOne-Sixty 8000 er fortsatt en elsykkel. Den har en kraftig motor, resten er opp til rytteren. Ved å holde overkroppen lavt og fremoverlent kom vi opp alle testbakkene på første forsøk.

eOne-Sixty geometritabell

På stien

På flatere stier kommer geometrien virkelig til sin rett. Det er flere fordeler med en kort bakende og en høy front. Det er så enkelt å løfte framhjulet, og den kvikke styringa gjør det raskt og enkelt å endre linjevalg. Vi bevegde oss fra side til side langs stien, alltid på jakt etter en hump eller en kant å hoppe på. Takket være den relativt lave vekten føles sykkelen kvikk og håndterlig også i grove, knotete partier med lav fart.

The eOne-Sixty 8000 going down

Den forholdsvis slakke styrevinkelen på 65,5* kombinert med det store 29″ framhjulet bidrar til at eOne-Sixty er kapabel i utforkjøringene. Den høye fronten gjør at man sitter litt mer horisontalt over sykkelen i utforkjøringene. Dermed blir det lettere å løfte framhjulet over hindringer eller utfor kanter. Også i bratte utforkjøringer er eOne-Sixty kvikk og responsvillig. Og sykkelen ga oss selvtillit til å sykle ned noen ekstremt bratte skrenter. Ulempen er at man ikke får så mye kroppsvekt over framhjulet. Vi måtte lene oss litt fremover for at ikke fronten skulle skli ut i de raske, skarpe svingene.

Konklusjon

Flere av dagens elsykler med lange kjedestag og lang akselavstand kan føles tryggere enn eOne-Sixty i utforkjøringene. Men de er ikke på langt nær like morsomme. Hvis du foretrekker å danse i vei på stiene fremfor å cruise av gårde så kommer du til å elske denne sykkelen. Merida eOne-Sixty 8000 er en leken og inspirerende stisykkel som er overaskende kapabel i harde utforkjøringer.

Spesifikasjoner

Pris: 79.999kr veiledende
Vekt: ca 22,5kg med pedaler, flaskeholder og dekk satt opp slangeløst

frame eONE-SIXTY CFA
frame size XS, S, M, L, XL
fork Marzocchi Z1 E-Bike
shock Rock Shox Super Deluxe Select+

brake Shimano SLX
rotor front Shimano RT64
rotor rear Shimano RTEM600
headset MERIDA 1901

derailleur Shimano XT RDM8100 Shadow+
shifter Shimano XT 12
chain CN-M7100
chainwheel Shimano CRE80-12-B
crank size Shimano FC-E8000
freewheel Shimano M7100

seat post MERIDA EXPERT TR
saddle MERIDA Expert CC
wheelset Fulcrum E-METAL 700
tire front Maxxis Assegai
tire rear Maxxis DHR II

drive unit Shimano E8000
battery Shimano E8035
display Shimano SC-E8000

Sykkeltester Tester