Test: 2018 Cannondale Moterra 2

Test: 2018 Cannondale Moterra 2

Cannondale er en produsent som er kjent for å gå sine egne veier og komme opp med uvanlige løsninger. Det mest kjente eksempelet på dette er Lefty-gaffelen, en dempegaffel som kun har ett bein. Moterra 2 har ikke denne Lefty-gaffelen, men den har noen andre uvanlige løsninger. Moterra har batteriet plassert på undersiden av underrøret. Denne plasseringen gir sykkelen et lavt tyngdepunkt. Cannondale bygger ikke batteriet inn i ramma, det sitter synlig plassert i forkant av motoren. Er dette så innovativt da? Pivot har jo batteriet på samme sted. Ja det er innovativt, fordi Cannondale var omtrent 2 år tidligere ute. I motsetning til Pivot Shuttle er det enkelt å fjerne batteriet på Moterra, først løsner man beskyttelsestroppen også låser man opp med en nøkkel. Ulempen med Cannondale sin løsning er at de må bruke det litt tunge batterifestet, Pivot skrur batteriet rett i rammedekselet og sparer litt vekt.

2018 Cannondale Moterra 2

Cannondale har også utviklet sin egen festeanordning for Bosch-motoren som de kaller «SI Motor Mount». Med SI Mount monteres motoren i ramma med en annen vinkel enn normalt. Resultatet er at Moterra har kortere kjedestag enn andre sykler med Bosch-motor. kjedestagene måler 457mm, dette er 8mm kortere enn hva de nærmeste Bosch-motoriserte konkurrentene har å by på i 2018. Cannondale er angivelig eneste produsent som har fått tillatelse av Bosch til å endre på motorintegrasjonen.

Nå er det rett før 2019-modellene dukker opp, kan det 3 år gamle Moterra-designet imponere noen i dag? Ja, den kan det. En styrevinkel på 67.5* og brukbart korte kjedestag resulterer i relativt kort akselavstand. Kombinert med det lave tyngdepunktet så får vi god styrerespons og en sykkel som er rask på svingete sti. Jeg syklet stiene i Kollerup og Svinkløv i Danmark, og her kom sykkelen virkelig til sin rett. Det er ingen lange utforkjøringer der, bare veldig mye svinger i et lett kupert terreng. Og Moterra virket skreddersydd for dette. Svingene kom tett, men jeg opplevde aldri at de kom for tett. Jeg måtte aldri bruke krefter på å tvinge sykkelen inn i neste sving. Her var det bare å gi gass og lene seg fra side til side, sykkelen lystrert villig. Tilbake i Norge ble sykkelen brukt på mine vante stier, disse er bratte, smale og steinete. Moterra gir meg ikke selvtillit i dette terrenget, særlig ikke når steinene er våte og sleipe. På dette føret kunne jeg stoppe opp steder hvor jeg har følt meg trygg med grovere sykler. Dette er ikke overraskende, Moterra er ikke designet for å fungere best mulig i bratte utforkjøringer, og dekkene er ikke av typen med mest mulig grep. Moterra er designet for flatere terreng og Schwalbe Nobby Nic dekkene ofrer noe grep til fordel for rullemotstand.

2018 Cannondale Moterra 2

Moterra 2 er en såkalt pluss-sykkel med 2.8″ brede dekk montert på felger med 40mm innvendig bredde. Denne kombinasjonen gir ganske stor dekkbredde, kan hende hadde det holdt med 35mm felger. Bremsene er Shimano SLX M7000. Dette er ikke blant de kraftigste bremsene, men de holder fint til variert sti, hvor man ikke har de lange utforkjøringene. Det samme kan sies om bremseskivene på 180mm. Det er vanlig med 200-203mm bremseskiver på elektriske terrengsykler, iallefall på fremhjulet. Men 180mm skiver er greit til denne sykkelens bruksområde, den trenger ikke de kraftigste bremsene. Jeg liker følelsen av M7000 bremsene og de fungerte godt under hele testperioden. Moterra 2 har, som seg hør og bør en setepinne som kan heve og senke setet. Demper og dempegaffel er fra Rockshocx, henholdsvis Monarch R og Revelation. Dette er velfungerende og robuste komponenter som tåler hard bruk. Jeg vil også nevne kassetten. Den er en såkalt 11-42t og den er laget av Sunrace. Fordelen med denne er at alle drevene er laget av stål. Det gir en litt tyngre kassett som er mer slitesterk og man trenger ikke bytte kassett like ofte. Jeg foretrekker at elsykler har krankdrev og kassett av stål. Shimano sine kassetter har ett til to drev av aluminium. Det er kanskje en liten detalj, men det er ikke overraskende at Cannondale har tenkt på det. Forøvrig er sykkelen utstyrt med Bosch sitt 500Wh batteri og Performance CX motoren.

2018 Cannondale Moterra 2

Spesifikasjoner

130mm vandring fremme og bak, Bosch Performance CX motor, Schwalbe 2.8″ plussdekk, 11-delt SLX girsystem, 500Wh batteri. Vekt 23,5kg med pedaler.
Pris 51.800kr

Konklusjon

Cannondale ber om 51.800kr for Moterra 2. Man kan finne tilsvarende utstyrte sykler noe billigere, men forskning og utvikling koster. Og designet på Moterra var banebrytende når den dukket opp i 2016. Nå, rundt 3 år senere har sykkelen fortsatt egenskaper som gjør at den skiller seg ut. Moterra er en robust og relativt lett sykkel som virkelig skinner på svingete sti.

Pluss

  • Kvikk
  • Velfungerende komponenter

Minus

  • Ikke av de mest allsidige
Sykkeltester Tester