Test: 2020 Trek Rail 7

Test: 2020 Trek Rail 7

Vi har tidligere testet Rail 9.8, en dyrere sykkel med karbonramme. Det var en sykkel vi likte godt. Denne gangen tester vi Trek Rail 7 som er en billigere sykkel med aluminiumsramme. Hvordan greier den seg sammenlignet med den dyrere karbon-sykkelen?

2020 Trek Rail 7
Rail 7 har 29″ hjul, 160mm vandring fremme og 150mm vandring bak

Utstyr

Rail 7 koster 65.999kr veiledende, og den er den eneste modellen i Rail-serien som har 12-delt drivverk fra Shimano. Bakveksleren er XT, resten er SLX. Dette girsystemet tåler at man girer under belastning, både til lettere og tyngre gir. Særlig når man girer til lettere er girskiftet mykt og behagelig. Men det er en forutsetning at giret er helt korrekt justert, vi finjustere vaierspennet med tønna på girskifteren overraskende ofte. Bremsene er også fra Shimano. MT520 med 4 stempel er en brems vi liker godt. På tross av at den er en noe rimeligere brems så er følelsen og bremsekraften god.

2020 Trek Rail 7

Sykkelen kommer videre med 29×2,6″ Bontrager XR5 Team Issue dekk. Dette er på mange måter fine dekk, de er ikke alt for tunge og ruller bra. Men vi ønsker oss litt grovere dekk med mykere gummiblanding for våre stier. Framdekket ble byttet ut med et Maxxis Minion DHF EXO+. Bakdekket beholdt vi og vi var fornøyde med den kombinasjonen. Vi var litt skuffet når vi så at setepinnen kun har 130mm vandring for størrelse M, L og XL. Vi har tidligere erfart at 120mm er litt knapt, men her fikk vi ytterligere 10 kjærkomne millimeter. Og det holdt for oss, så vi klager ikke.

Motorsystem

Motor og batteri kommer fra Bosch. Performance CX har blitt en lett, sterk og fin motor. Se en test av motoren her. Det er noe klaprelyd fra motoren i utforkjøringene, her er en video som sammenligner støy fra forskjellige emtb-modeller. Displayet er Purion, og batteriet er Powertube 625Wh, det største Bosch tilbyr. Trek sin batteri-integrasjon er fin. Det er like lett å ta batteriet inn og ut på Rail som på sykler med utvendig batteri. Jeg har i en periode fjernet batteriet flere ganger om dagen og da lærte jeg meg å sette pris på Trek sin løsning.

Rail 7 batterideksel

Legg merke til dette hullet neders på batteridekselet. Dette er normalt ikke noe man noen gang vil få bruk for. Men man kan havne i en situasjon hvor batteriet i displayet er tomt for strøm. Da er ikke displayet i stand til å sende signal til motoren om å skru seg på. I slike tilfeller kan man stikke inn en unbrako eller lignende inn i dette hullet og presse. Man trykker da på batteriets av- og på-knapp for å skru på sykkelen.

Rammegeometri

Geometrien for Rail 7 er lik som på Rail 9.8. Vi kjørte nesten utelukkende med «Mino link» chip’en i lav posisjon. Sykkelen har da en slak styrevinkel på 64,5*, 448mm kjedestag og 339mm krankhus-høyde. Dette gjør at sykkelen skiller seg litt fra mange andre fulldempere med 150-160mm vandring. Bakenden er litt kortere, styrevinkelen litt slakkere og krankhuset litt lavere. Og det er dette vi liker så godt med Rail. Hvis vi snur «Mino link» chip’en til høy posisjon så blir styrevinkelen brattere og krankhuset høyere, sykkelen blir da litt mer lik en typisk Bosch-motorisert stisykkel. Den er da en behagelig sykkel med litt høyere bakkeklaring, og den klatrer godt.

Rammegeometri

Selv om klatreegenskapene reduseres noe når chip’en settes i den lave posisjonen så synes vi fortsatt Rail 7 er en god klatrer. De 448mm lange kjedestagene er lange nok til å holde framhjulet på bakken, selv i skikkelig bratt terreng. Og Boschmotoren presterer godt i tekniske klatringer, den er kraftig og ganske lett å kontrollere.

Vekta

Når farten er lav og vi drar med oss sykkelen over trange parti så kjenner vi vekta på sykkelen. Rail 7 veier ganske nøyaktig 24kg rett ut av eska. Vi satt opp hjulene slangeløst og byttet noen småting og fikk vekta ned i 23,7kg inkludert pedaler. Og det er faktisk en ganske god vekt, sykler i denne kategorien kan lett veie 25kg.

Trek Rail 7 føltes aldri så kvikk som den dyrere og lettere Rail 9.8. Likevel var dette en ganske så kvikk sykkel, og den var virkelig morsom på flytstiene. Med litt teknikk kan man gli gjennom flytstier på det meste av sykler. Men det var så enkelt med Rail 7. Vi fløy utfor kanter og spratt over hindringer og sykkelen føltes så balansert. Vi hadde god flyt og behøvde aldri korrigere linjevalget.

2020 Trek Rail 7 i Vardåsen Bike Park

Demping

Takket være en rammegeometri som er noe orientert mot utforkjøringene kombinert med god demping presterte Rail 7 veldig godt. Rockshox Yari gaffelen med 160mm vandring har alltid vært en fornuftig og solid gaffel, og det ser ut til at den har blitt enda bedre for 2020. Vi kjørte mye forskjellig, grove steinete partier, raske partier med mye småslag pluss hopp og dropp. Og dempinga taklet det overraskende bra. Vi misset aldri på linjevalget fordi demperne underpresterte, vi hadde kontroll hele veien. Rockshocx Deluxe Select+ demperen byr på 150mm vandring. Den har ikke det såkalte «piggy back» reservoieret og kan således gå varm i lange og harde utforkjøringer. Men vi opplevde aldri slike problem under testperioden. Bakhjulet fulgte underlaget fint og sykkelen var kvikk i frasparket når vi hoppet.

En "berm" i Vardåsen Bike Park

I det siste har vi syklet flere sykler med den litt billigere Rockshox 35 Gold RL gaffelen. Dette er en populær gaffel på innstegsmodellene, og noen av disse kan koste over 60.000kr. Da er ikke prisforskjellen opp til Rail 7 så stor, og den har en betydelig bedre gaffel. Selv om både Fox og Rockshox har flere modellserier å by på, som er bedre enn Yari og Deluxe Select+, så var vi overrasket over hvor godt dempinga fungerte.

2020 Trek Rail

Konklusjon

Trek Rail 7 er en skikkelig god sykkel. Den gir ikke helt den samme kjørefølelsen som den dyrere Rail 9.8, men det er jammen ikke mye som mangler. Ettersom Rail 7 er litt tyngre så kan den oppleves litt tregere å håndtere i noen situasjoner. Likevel velger jeg å beskrive denne sykkelen på samme måte som den dyrere modellen: Trek Rail 7 byr på en imponerende kombinasjon av stødighet og lekenhet.

Spesifikasjoner

Pris: 65.999kr
Vekt: 24kg

Fork: RockShox Yari RC, DebonAir spring, Motion Control RC damper, e-MTB optimized,
42mm offset, Boost110, 15mm Maxle Stealth, 160mm travel
Shock: RockShox Deluxe Select+, 230×57.5mm
Shifter: Shimano SLX M7100, 12 speed
Derailleur: Shimano XT M8100, long cage, 51T max cog

Crank arm: Ethirteen Espec Plus, 34T, 165mm length
Cassette: Shimano SLX M7100, 10-51, 12 speed
Chain: Shimano SLX M7100, 12 speed

Seatpost: TranzX JD-YSP18, 100mm travel, internal routing, 31.6mm, S:100mm, M,L,XL: 130mm
Handlebar: Bontrager Rhythm Comp, alloy, 31.8mm, 15mm rise, 780mm width
Stem: Bontrager Rhythm Comp, 31.8mm, Knock Block, 0 degree, 50mm
Brake: Shimano MT501 lever, MT520 4-piston caliper

Motor: Bosch Performance CX 250W
Battery: Bosch Powertube 625, 625Wh
Display: Bosch Purion

Sykkeltester Tester