Hurtigtest: 2020 GT Force GT-E Amp

Hurtigtest: 2020 GT Force GT-E Amp

Flere og flere merker går bort fra utvendig batteri på sine elsykler. Dette er en trend som har pågått en liten stund. Men for 2020 har det dukket opp mer kompakte batteri som gjør at rammerørene kan lages smalere og smekrere. GT Force GT-E er en slik sykkel med en pen ramme og et slankt underrør. Visuelt er dette et stort steg opp fra fjorårets GT eVerb med utvendig batteri.

Fordelene med et utvendig batteri er lavere vekt og lavere kostnad. Jeg har alltid ment at dette er viktigere enn design, nå er jeg ikke så sikker lenger. En ramme med integrert batteri ser mindre agressiv og voldsom ut, den fremstår som mer moderne. Jeg begynner å sette mer pris på utseendet og tenker at det kanskje er verdt en liten prisøkning. GT Force GT-E Amp koster nå 49.999kr, og dette er relativt sett billig. Det er noe dyrere enn den gamle GT eVerb Amp, men en svak norsk krone må ta mye av skylden for prisøkningen. For 2020 går prisene opp hos de fleste merker. Vil man ha en kapabel stisykkel med innvendig batteri så er det akkurat nå lite å velge i til under 50.000kr.

2020 GT Force G-E Amp
Foto: Jean-Luc Armand

Utstyr

Og Force GT-E Amp er en kapabel stisykkel. Den er fornuftig utstyrt med solide komponenter. Dempegaffelen er den nye Rockshox 35 Gold RL, dette er en grov gaffel som ikke står mye tilbake for fjorårets Rockshox Yari. 35 Gold er ikke like myk over små ujevnheter som de dyreste gaflene, men den er stødig og tåler bra med fart i grovt terreng. Shimano MT420 bremsene med 4 stempel er kraftige bremser og jeg liker følelsen i bremsehendelen på disse. Sram SX Eagle er et 12-delt girsystem, her har man både lette og tunge nok gir.

En skikkelig stisykkel trenger en senkbar setepinne, og det har Amp. Setepinnen kan senkes med 125mm på størrelse Medium syklene, og 150mm for størrelse L og XL. En slik sykkel trenger også skikkelige dekk. Også her innfrir Force GT-E Amp, med gode 2,6″ brede Maxxis Minion 3c EXO+ dekk. Bak finnes et Minion DHR ll og fremme sitter Minion DHF. GT-E bruker Shimano E8000 motoren sammen med et 500Wh batteri. Se en test av motoren her.

2020 GT Force G-E Amp
Foto: Jean-Luc Armand

Det er kanskje litt rart at GT sin toppmodell har såpass rimlige komponenter. Men GT ønsker å lage litt billigere sykler, og det synes jeg er fint. GT sikter seg nok inn på mindre erfarne stisyklister, og det merkes på sykkelens kjøreegenskaper. akselavstanden på Force GT-E er forholdsvis lang, og bakenden er ikke blant de korteste. Dette gir sykkelen god balanse i bratte motbakker på sti. Rammegeometrien hjelper til med å plassere rytterens vekt fint mellom hjulene slik at man føler seg trygg og har godt grep i svingene. Takket være den generøse akselavstanden og den 65* slakke styrevinkelen føler man seg også trygg i utforkjøringene. Pedalklaringen er god, man slår ikke pedalene i bakken så ofte som man kan gjøre på enkelte andre sykler.

2020 GT Force G-E Amp

Franske stier

Min testtur sør i Frankrike foregikk på ganske utfordrende stier. Underlaget var sand og småstein over en hard base. Dette er utfordrende å sykle på fordi det er så glatt. En leken stisykkel med kort bakende er ekstra krevende å håndtere under slike forhold fordi forhjulet har lett for å miste grepet. Da er det fort gjort å falle.

Force GT-E fungerte godt under slike forhold. Den gode balansen mellom fram- og bakhjul gjorde at forhjulet sjelden skled ut. Kom jeg for fort inn i en sving endte det ofte med at begge hjul skled litt sideveis, og det kan man hente inn igjen ved å bremse litt ekstra på bakhjulet. Man kan tenke seg at en litt lang sykkel er treg å dra med seg rundt skarpe svinger, men når man sklir litt på bakhjulet i svingene er det lettere å håndtere svingene. I dette utfordrende terrenget var Force GT-E en god sykkel, uavhengig av ferdighetsnivå.

2020 GT Force G-E Amp
Foto: Harold Abbas – MTB Sweden Magazine

Konklusjon

Når en sykkel er stabil og trygg, er dette gjerne på bekostning av lekenhet. Force GT-E er ikke den kvikkeste og mest lekne elektriske terrengsykkelen. Og det er helt greit, jeg vil tro at mange potensielle kjøpere foretrekker en litt mer lettkjørt sykkel. Det betyr ikke at GT-E er en sykkel for nybegynnere. Det finnes nok av dyre sykler med tilsvarende prioritering av kjøreegenskaper. GT-E er en kapabel sykkel som tåler å kjøres hardt, og den innbyr til fart i krevende terreng.

Pluss
+Riktig utstyrt
+Trygg

Minus
-Vekten har gått litt opp

Video av testen

Spesifikasjoner

Pris: 49.999kr
Sizes: S, M, L, XL
Frame: eForce Alloy 29” Frame, 150mm Travel, Internal Battery, 12×148 Thru-Axle, 185x55mm Trunnion Shock Mount
Fork: RockShox 35 Gold RL, 150mm, DebonAir, 15×110, 51mm offset
Shock: RockShox Deluxe Select R, 185x55mm Metric Trunnion

Display: Shimano SC-E7000
Drive Unit: Shimano STEPS DU-E8000 250W
Battery: Shimano STePS BT-E8035 504 Wh
Chain: SRAM SX Eagle, 12-speed
Crank: Shimano FC-E8000, 165mm, X-Sync, 34t
Derailleur: SRAM SX Eagle
Shifter: SRAM SX Eagle, 12-speed
Cog Set SRAM SX Eagle, 11-50, 12-speed
Rims: WTB STX i29 TCS, 32h, tubeless ready
Tires: Maxxis Minion DHF & Minion DHR II, 29 x 2.6″, 3C compound, EXO+, tubeless ready
Wheels Size: 29″
Front Hub: Shimano MT400, 15×110
Rear Hub: Shimano MT400, 12×148

Brakes: Shimano MT420 4-Piston hydro disc, 203/203mm RT30 rotors
Handlebar: GT Alloy riser bar, 15mm rise, 780mm width
Stem: GT All Terra, 6061 Alloy, 31.8mm clamp, 35mm length
Grips: GT Statement Logo
Headset: FSA NO.42, Semi Integrated, Sealed Bearing, Tapered
Saddle: WTB Silverado Sport
Seat Post: All Terra Dropper Post, internal routing, 31.6, 120mm (S), 120mm (M), 130mm (L-XL)

Sykkeltester Tester