Prøvekjøring: 2019 Merida eOne-Sixty 500 + Shimano Steps E7000

Prøvekjøring: 2019 Merida eOne-Sixty 500 + Shimano Steps E7000

2019 Merida eOne-Sixty 500

eOne-Sixty 500 er en ny modell for 2019 som koster 37.997kr. Nivået på komponentene er redusert sammenlignet med fjorårets innstegsmodell, eOne-Sixty 800. Er det et problem? Der 800 har demping i form av Rockshox Yari gaffel og Super Deluxe demper, har 500 grove Suntour dempere. Og Suntour demperne fungerer faktisk tilfredsstillende til normal stisykling, også når farten går opp. De kjennes så følsomme at man lurer litt på om de kollapser når man kjører hardt. Men jeg opplever aldri at de dykker eller blåser for lett igjennom vandringen, iallefall ikke om man pumper Aion35 gaffelen et par-tre psi mer enn hva «sag» tilsier (sag = hvor mye gaffel/demper komprimeres når man setter seg på sykkelen). Demperen med reservoir ser seriøs ut, den er veldig aktiv i åpen stilling, men det er god støtte lenger nede i vandringen. Er man en tyngre rytter enn meg, eller vil ha minst mulig bevegelse under tråkking, så kan man stramme opp demperen litt med kompresjonsjustering. Det er tre nivå av kompresjonsjustering, Open, Medium og Firm. «Firm» er en slags låsing av demperen, noe jeg aldri ville brukt til stisykling. Jeg var skeptisk til demperenhetene før testen. eOne-Sixty 500 så ut til å kunne være et godt kjøp om bare dempinga var god nok. Og det mener jeg den er. Jeg havnet aldri i problem pga uventet eller sviktende oppførsel fra gaffel og demper.

2019 Merida eOne-Sixty 500

Resten av komponentene er stort sett kjente. Deore M6000 bakgir med kløtsj gir meg alt jeg trenger av et bakgir, den 10-delte kassetten med 11 tenner på minste drev og 42 på største har greit spenn for en elektrisk fulldemper. Jeg greier meg akkurat med det letteste giret, og det finnes tredjepartkassetter som gir enda lettere gir. Shimano MT500 bremsene er fine bremser for stisykling uten veldig lange nedkjøringer, og det er overraskende å se såpass gode bremser i denne prisklassen. Det samme gjelder dekkene, det er ikke uvanlig at produsentene velger billigdekk med hardere gummi på dyrere emtb’er enn dette. Jeg er ganske overrasket over å se skikkelige dekk på eOne-Sixty 500, her er det Maxxis Minion DHR ll 27,5×2,8″ i dyreste gummiblanding, fremme og bak. Et annet sted det kan spares penger på billige elsykler er på batteriet, Merida kunne valgt et mindre batteri på 418Wh. Men neida, her får man det største Shimano-batteriet på 504Wh. Så hvor har Merida spart inn på utgiftene for å kunne lage en såpass billig elsykkel da?

Shimano Steps E7000

Shimano Steps E7000

Jo, Merida har valgt en billigere motor. E7000 er helt ny for 2019, det er en motor som er billigere og svakere enn Shimano sin E8000. Og det merkes særlig i motbakker på enkelt underlag som asfalt, grus, osv. Det går noen få km/t saktere. Men er det et problem på en slik sykkel? Ikke nødvendigvis. For mange stisyklister er turen på grusen/asfalten til stien bare en transportetappe, det er ikke her man skal ha det gøy. Man kommer frem like uthvilt. Man har brukt litt mer tid, men man har kanskje brukt mindre batteri, og man har iallefall brukt mindre penger… på sykkelen altså. Når man først er kommet til stien så får man gjerne ikke utnyttet all kraften på de sterkeste motorene. Motorer som slår inn hardt og skyver kraftig er vanskelige å kontrollere i teknisk terreng og man må gjerne redusere motorkraften. E7000 kan kjøres på Boost (høyeste nivå) selv på krevende underlag. Og mitt førsteinntrykk er at den er noe mer stillegående enn den dyrere og sterkere E8000. Trail modus (mellomste assistansenivå) ble for svakt synes jeg. Men det skulle ikke forbause meg mye om det kan justeres opp når endelig versjon av motorens programvare er klar. Nå har det seg slik at jeg er avhengig av litt motorhjelp, andre vil nok trives bedre enn meg med Trail. Og jeg som trenger hjelpen greide meg altså fint med E7000.

Produkttester Sykkeltester Tester