2023 Orbea Wild H10 test

2023 Orbea Wild H10 test

Orbea Wild fikk mye oppmerksomhet når den ble oppdatert for 2023, ho­­vedsakelig fordi toppmodellen veide under 21 kg. Det er lett for å være en emtb med kraftig motor og stort batteri. Vi har imidlertid ikke testet toppmodellen, vi har testet en tyngre og mindre dyr Orbea Wild H10. Se videoen av testen eller les videre under.

Oppdatert Wild

Vi har tidligere testet 2020 Orbea Wild FS H25, en innstegsmodell med et litt større 625 Wh batteri. Vi likte den sykkelen godt, men det var ikke noe revolusjonerende med design og kjøreegenskaper. Det var en stødig sykkel med 29″ hjul og god rekkevidde. Den veide 25 kg uten pedaler og var godt priset.

Den nye Orbea Wild kan minne litt om den gamle. Sykkelen har fortsatt 29″ hjul, og den har fortsatt det karakteristiske triangelet nederst på ramma. Men triangelet ved toppen av setepinnen samt den lille knekken øverst på overrøret er borte. Den har kanskje mistet litt av sin særegenhet, men den ser også renere og mer aggressiv ut.

Geometri

Den nye rammegeometrien bidrar til dette mer aggressive utseendet. Den gamle Wild FS hadde en noe «kompakt» ramme, noe som var ganske vanlig blant flere produsenter fra kontinental-europa. Med kompakt mener jeg at rammen er litt kort og høy. Det er vanskelig å sammenligne de gamle rammene direkte mot de nye fordi Wild nå kommer i 4 forskjellige størrelser. Tidligere kom den kun i 3. Og det er jo bra.

Vår testsykkel i størrelse L ser ikke «kompakt» ut med den lange 1.277 mm akselavstanden. Det er hele 45 mm mer enn på den gamle modellen i størrelse Large, og det er 9 mm lenger en den gamle i størrelse XL. Den nye modellen har en slakk styrevinkel på 64*, det er halvannen grad slakkere enn forgjengeren. Også setevinkelen er endret, den er halvannen grad brattere og måler 77.5*.

krankhushøyden er 353 mm, det er 8 mm høyere enn Wild FS. Jeg liker litt lave krankhus, men jeg vet at mange vil sette pris på noe ekstra bakkeklaring. kjedestagene har blitt 7 mm kortere og måler nå 448 mm. Jeg synes rammegeometrien ser veldig lovende ut, dette er tall som er nær perfekte for meg. Den nye Wild ser ut til å være betydelig mer kapabel enn sin forgjenger. Og takket være de kortere kjedestagene så er den kanskje et knepp mer leken også?

Orbea Wild H10 spesifikasjoner

Komponentetene på Wild H10 passer godt til den enduro-inspirerte rammegeometrien. Fox 38 Performance 160 mm gaffelen er stødig og tillitsvekkende. Fox Float X Performance demperen er Fox sin innstegsmodell blant dempere laget for rask sykling nedover. Dette er meget god demping i denne prisklassen.

Wild H10 har gode bremser og. Shimano Deore M6120 med 4 stempel er kraftige og de er fornuftig priset. Det 12-delte Shimano drivverket består av XT bakgir, SLX kassett og Deore skifter. Dette girer fint under belastning.

Oquo MC 32 hjulsettet virker stivt og robust. Og det leveres med Maxxis Maxxterra EXO+ dekk. Fremme sitter et 29×2,5″ Assegai mens vi finner Minion DHR II 29×2.4″ bak. På vår sykkel satt det riktignok et Minion DHF dekk fremme. Man kunne kanskje ønske seg DoubleDown-versjonen av disse dekkene for noe bedre ytelse nedover. Men det er greit, jeg er uansett fornøyd med dette oppsettet.

Orbea Wild H10 spesifikasjoner

Pris og vekt

Orbea Wild H10 har en listepris på 87.500 kr, men Unaas som også er importøren selger denne nå for 67.600 kr. Vi veide sykkelen til 26 kg inkludert Burgtec kompositt-pedaler. Den burde veie rett over 25,5 kg uten pedaler. Det er omtrent en halvkilo tyngre enn Wild FS H25 som har mindre grov demping og et mindre 625 Wh batteri. Sånn sett er ikke vekten på H10 så gal. Og det er heller ikke prisen.

Motorsystem

Orbea holder seg til Bosch Performance CX 85 Nm motoren. Dette er en god motor som har blitt meget enkel å kontrollere etter «Smart System» oppdateringen. Vi sykler enkelt motoren med maks motorkraft på knotete underlag. Orbea bruker selvfølgelig det nye og store 750 Wh batteriet. Den gamle Wild FS hadde batteri med enten 500 eller 625 Wh kapasitet. For 2023 kan vi velge mellom 625 og 750 wh, og de er ikke avtakbare… Dette vil være et problem for noen.

Om du må oppbevare sykkelen utendørs så vil det ikke være mulig å lade batteriet når temperaturen er under 0*C. Og det kan være nødvendig å fjerne batteriet for å holde vekten nede om man bruker sykkelstativ på bilen. Om dette ikke er et problem for deg så er det mange fordeler med et batteri som er fastmontert i ramma. Denne løsningen sparer både vekt og penger. Og det er ingen batterifester som kan være slarkete og lage støy når man sykler. Å skru de store og tunge batteriene fast i ramma virker som den tryggeste og enkleste løsningen.

Motorsystemet, som Bosch kaller Smart System, registrerte turene våre, og det synes jeg er kjekt. Jeg slapp å tenke på om klokka hadde gps-dekning eller om den var oppladet. Sykkelen visste hvor den var og registrerte turene uten at vi måtte huske å starte sporingen hver gang. Orbea ønsket tilsynelatende en minimalistisk cockpit, her finnes ingen skjerm som viser fart og avstand. Det sitter et panel på rammens underrør som viser batteristatus og valgt assistansemodus. Fjernbetjeningen som heter Mini Remote har ingen kabler, den er koblet trådløst til motorsystemet.

Klatring

Etter å ha sett på utstyr og geometri så var forhåpningene høye når vi tok Wild H10 med på stien. Joda, kjedestagene er 7 mm kortere enn på den gamle modellen. Og jeg antar det kan merkes i klatringene, men det plaget meg absolutt ikke. Orbea’n fungerte godt når vi syklet de bratteste klatringene i området. Jeg hadde god plass til å bevege meg over sykkelen for å finne en fin balanse i klatringene. Bosch Performance CX motoren gav god assistanse, og enda bedre ble det om man greide å holde tråkkfrekvensen oppe.

Flatere terreng

I flatere terreng merker man normalt vekta av en 25+ kg emtb. Kombinert med 160 mm dempervandring trenger man litt fart for at sykkelen skal våkne til liv. Men Wild H10 er jammen ikke ille. De kortere kjedestagene gjør at fronten føles lettere enn på den gamle Wild FS H25. På tross av den slakke styrevinkelen var styringen ganske så kvikk og responsiv. Dette er selvfølgelig ikke sykkelen man velger for hopp og sprett og generell lek i flatt terreng. Dette er heller en kapabel sykkel som også kan kjøres fort på flate og humpete stier. Wild H10 er en komfortabel og stabil sykkel, også på milde skogsstier.

Og støynivået var overraskende bra. Det er ingen ulyder fra batteriet ettersom dette er boltet fast i ramma. Det er normalt litt klaprelyd fra Bosch-motoren når man triller over slagete underlag. Men var ikke denne litt stillere da? Jeg gjorde ikke en direkte sammenligning med andre sykler, men mitt inntrykk er at Wild H10 er mer stillegående enn flere av de andre Bosch-syklene vi har testet. Jeg antar rammemateriale og hvordan motoren integreres i ramma kan være utslagsgivende.

Orbea Wild H10 i flatere terreng

Utfor

At en emtb er tung betyr ikke automatisk at den er god nedover. Men det er Wild H10. Den lange akselavstanden og slakke styrevinkelen gjør Wild enda mer stabil utfor. Vi tar med sykkelen ned noen av de bratteste bakkene vi har syklet, og sykkelen gir oss selvtillit.

akselavstanden kombinert med den litt kortere bakenden gjør at sykkelens balanse er noe endret sammenlignet med forgjengeren. Det er ikke like tungt å løfte fremhjulet når vi sykler utfor kanter eller forsøker å hoppe over mindre hindringer. Joda, det er fortsatt litt jobb å løfte framenden, særlig om utforkjøringene blir lange. Men endringene i rammegeometri gjør at denne nye og litt tyngre sykkelen virker lettere å håndtere enn forrige generasjon Wild.

Orbea Wild H10 nedover

Konklusjon

Den nye Wild H10 er en moderne emtb med enduro-inspirert rammegeometri som inspirerer oss til å leke og være kreative mens vi tar oss raskt frem på stien. Den byr på gode nedover-egenskaper iblandet en skvett lekenhet. H10 greier seg godt i klatringene også. Det er ikke bare rammegeometrien som gjør at Orbea Wild H10 kjører så godt, den gode dempinga skal også ha sin del av æren.

Orbea Wild H10 på tur med en anonym venn.
Sykkeltester Tester