Test av Kindernay VII navgir

Test av Kindernay VII navgir

Høsten 2021 lanserte Kindernay et nytt navgir, Kindernay VII. Dette er et innvendig girsystem med 7 gir. Se vår video for den lange og illustrerte versjonen av testen, eller les videre under.

Detaljer

Kindernay VII navgir koster 11.990 kr. Da får man navgiret, girskifter og et drev til bakgiret. I tillegg får man en såkalt “hub cage”. Dette er et hus til navgiret som man bygger bakhjulet rundt. Om ønskelig, kan man kjøpe flere “hus” og bygge flere bakhjul. Navet kan enkelt flyttes mellom hjulene. Skal man montere girsystemet på en fulldempet sykkel trenger man også en kjedestrammer. Også trenger man selvfølgelig et kjede, eller et belte, om man foretrekker det.

Kindernay VII navgir

Vekten på girsystemet er ca 1.900g. Dette er ikke mye for et komplett navgir. Shimano sitt nye elsykkelspesifikke XT girsystem veier ca 1.700g inkludert et nav med stål-boss. Les mer om detaljer i vår introduksjon av Kindernay VII.

Bruksområde

Kindernay VII er utviklet for å tåle hard belastning. En elektrisk kan lastesykkel belaste et girsystem hardt og nærmest rive det fra hverandre. Kindernay VII er utviklet for å tåle denne belastningen, og det tåler selvfølgelig å brukes på elektriske stisykler. Men giret kan like gjerne brukes på sykler uten motor.

7 gir

Giret har et spenn på 428%, dette tilsvarer en 11-47t eller 10-43t kassett. Man har normalt 10 eller 11 gir på slike kassetter. Hoppene mellom hvert gir blir derfor ganske stort på Kindernay VII. Men gjør det noe?

Kindernay VII navgir

Når sykkelen ble brukt til pendling, gjerne med sykkelvogn, kunne vi merke at avstanden mellom hvert gir var litt stor. Under slik sykling liker jeg å finne riktig tråkkfrekvens og riktig kraft i tråkket, slik at jeg kan sykle jevnt og effektivt. Med Kindernay VII hendte det at jeg måtte velge et lettere gir enn det jeg ønsket. For slik sykling ville jeg valgt Kindernay XIV med 14 gir, men dette er smak og behag.

Bakgiret trenger en momentarm, og det er selvfølgelig inkludert.

Stisykling

Men vi driver hovedsakelig med stisykling, og her savnet vi aldri tettere gir. Her foretrekker vi den lettere og billigere Kindernay VII. Man girer mindre når man har færre gir. Det er sjelden behov for å gire mer enn ett gir i slengen. Med et vanlig utvendig gir kan det hende at vi girer to gir på en gang, da må vi tråkke forsiktig så vi ikke ryker kjedet eller knekker tenner på kassetten. Slikt trenger vi ikke tenke på med Kindernay-giret. Vi trenger heller ikke bekymre oss for å knekke bakgiret, og det er befriende!

KIndernay VII på en Gekko Flash AMT elsykkel

Alle som sykler sti har vel opplevd at de stopper opp på stien, også finner de ut at sykkelen står i et alt for tungt gir til å komme i gang igjen. Vi har akseptert at slik må det være, så vi løfter bakhjulet samtidig som vi girer og forsøker å tråkke på pedalen. Men det må ikke være slik! Et navgir kan gjerne gire mens man står stille, det kan Kindernay også. Stopper man i et tungt gir er det bare å trykke på girskifteren, så har man et lettere gir umiddelbart. Dette er lett å bli vant til, og det er noe vi savner når vi går tilbake til sykler med utvendig gir.

Ny girskifter

Har du tidligere syklet på en sykkel med Kindernay-gir så har du mest sannsynlig brukt “Twosie” girskifterne. Her har man en girskifter på hver side av styret. En skifter for lettere gir og en for tyngre. Testsykkelen har den nye “Onesie” girskifteren. Her er begge girhendlene samlet på høyre side av styret, slik vi er vant til. Girskift føles solid og presis med den nye Onesie-skifteren. De gamle skifterene føltes ikke like presise, men vi forstår det slik at disse har blitt oppgradert siden den gang vi testet dem. Vi liker uansett Onesie godt, den er det åpenbare valget på en stisykkel.

Konklusjon

Kindernay VII løser flere av problemene med et vanlig utvendig gir. Det reduserer risikoen for havari når man er ute på tur og det krever mindre vedlikehold. Samtidig er ulempene med et navgir nesten borte. Prisen har begynt å komme seg, det samme har vekten. Jeg kunne godt tenke meg Kindernay VII på min sykkel.

Produkttester Tester