Test av Shimano-kjeder for 12-delt girsystem

Test av Shimano-kjeder for 12-delt girsystem

Oppdatert med “Deore vs SLX”
Første gang publisert: 18. August 2020

Shimano sine nye 12-delte girsystem girer godt, også under belastning. Disse gruppene er ikke elsykkel-spesifikke, de er utviklet for å kunne brukes av sykler med og uten elmotor. Shimano har en teknologi de kaller “Hyperglide +”, denne er avgjørende for myke girskift. Foreløpig er det kun Shimano sine egne kjeder som støtter “Hyperglide +”. Dermed bør man etter vår mening ikke velge noe annet enn Shimano-kjeder om man har et slikt girsystem.

Kjedene

Shimano tilbyr følgende kjeder:
-Deore M6100, 258gr, kr 370
-SLX M7100, 258gr, kr 419
-XT M8100, 258gr, kr 499
-XTR M9100, 242gr, kr 799

Oppgitt vekt er for et kjede kuttet i riktig lengde til sykkelen, rundt 120 lenker. Pris er anbefalt utsalgspris fra Shimano.

Vi deler alle kjedene i to og setter sammen to forskjellige kjeder. F.eks halvparten Deore og halvparten SLX. På denne måten blir kjedene utsatt for samme belastning og samme vedlikehold. Denne artikkelen oppdateres etterhvert som vi fullfører testene.

SLX vs XT

Første test er et kjede bestående av SLX og XT. Disse kjedene veier like mye, og de ser like ut. Men når vi holder kjedet og vrir eller bøyer det sideveis så merker vi forskjell på kjedene. Det er mer fleks i SLX-kjedet. Det virker som XT kjedet produseres mer presist, med mindre toleranse. Vi testet kjedene før vi kuttet dem, og vi merket ingen forskjell på giringa mellom SLX og XT.

shimano kjedestrekk graf
Grafen viser “km kjørt” og “% kjedestrekk”.

Et 12-delt kjede er utslitt ved 0,5% strekk. Vi måtte avbryte testen før XT-kjedet nådde 0,5% ettersom SLX-kjedet var så slitt. Dermed må vi estimere resultatet for XT-kjedet. Våre målinger tyder på at slitasjen er ganske lineær. Resultatene blir:

-SLX: 195km
-XT: 325km

Dette er ikke imponerende levetid på et kjede. Men kjedet har blitt hardt brukt på våte og gjørmete stier. Det har blitt vasket og oljet ca 2 av 3 turer. Kassetten på testsykkelen begynner også å bli litt slitt.

vridningsstivhet på et kjede
Bildet viser vridningsstivhet i et kjede.

Poenget med denne testen er ikke å måle levetid, det varierer med mange faktorer, og disse kjedene har blitt belastet hardt. Testen viser at XT kjedet tåler mer. XT-kjedet er rundt 20% dyrere, samtidig holdt det 67% lenger. Ser vi på kostnad per kilometer så er SLX-kjedet 44% dyrere! XT kjedet ser ut til å være det beste valget.

Video: SLX vs XT (English)

Deore vs SLX

Ettersom kjedene ble utslitt så raskt i forrige test så gjorde vi noen endringer før denne testen. Vi byttet ut kassetten på testsykkelen, for sikkerhets skyld. Vi byttet også ut kjedemåler-verktøyet med et vi er trygge på at måler riktig. Vi kan ikke lese av slitasjen underveis med dette verktøyet, men det er ikke så viktig, slitasjen viser seg uansett å være ganske linæer

Enkel og presist verktøy for måling av kjedestrekk. Park Tool CC-3.2 forteller oss når kjedet har strukket seg 0,5% og er utslitt.

Deore M6100 kjedet veier det samme som SLX M7100. Anbefalt utsalgspris (pr august 2020) er 419 kr for SLX og 370 kr for Deore. Først testet vi med et helt Deore-kjede deretter med et helt SLX-kjede. Vi opplevde ingen forskjell i følelse eller presisjon når vi giret under belastning. Og vi opplevde ingen forskjell når vi holdt kjedene i hendene og vred og bøyde dem. Vi spleiset et halvt SLX-kjede med et halvt Deore-kjede og monterte dette på sykkelen.

Denne testen foregikk gjennom høsten og litt utover vinteren. Det var ofte våte forhold, men belastningen var nok lavere sammenlignet med forrige test. Det ble endel sykling på grusveier denne gangen. Etter 405 km indikerte kjedestrekk-måleren 0,5% slitasje. Det var ørlite motstand når vi målte, så vi antar at vi kunne syklet 20-30 km lenger og fortsatt kalt det 0,5% strekk. Men vi avsluttet testen her, denne testen er ikke designet for å teste kjørelengde. Resultatet er at SLX og Deore slites likt. Vi målte begge kjedene flere steder og opplevde slitasjen som lik alle steder.

Det kan være fristende å velge SLX over Deore fordi prisforskjelllen er så liten. Men vi har ikke funnet en eneste fordel med SLX-kjedet, de virker identiske i vår test. Dermed vinner Deore denne duellen takket være lavere pris.

Video: Deore vs SLX (English)

Produkttester Tester