En introduksjon av 2021 Hard Rocx

En introduksjon av 2021 Hard Rocx

De fleste har vel hørt om Hard Rocx. Dette er et norsk merke som særlig er kjent for å levere sykler til Birken-syklister. Altså de som sykler Birkebeinerrittet. Her fokuserte man på lette terrengsykler som kunne tråkkes effektivt på grusveier.

Hard Rocx har to serier med elektriske terrengsykler for 2021. En halvdemper og en fulldemper.

2021 Hard Rocx terrengsykller

2021 Hard Rocx E Shock 8

Det finnes 3 elektriske halvdempere. Vi ser nærmere på den dyreste modellen, Hard Rocx E Shock 8. Sykkelen har meget lettrullende Schwalbe G-One dekk. Men grepet på løs og våt sti er ikke all verden. Det hjelper litt på grepet at dekkene er brede, de måler 27.5×2,8″. Styrevinkelen på 68 grader er mye slakkere enn hva som var vanlig under Birkebeiner-rittets storhetstid. Etter dagens standard er det ikke særlig slakt. Det er et normalt tall for en mindre grov terrengsykkel. Shimano MT200 er en pålitelig brems, men de er ikke av de kraftigste. Og det hjelper ikke at bremseskivene måler 180mm bak og 160mm fremme. Dette er ganske små skiver. Man valgte kanskje små bremseskiver på rittsyklene for å spare litt vekt. På dagens elektriske terrengsykler er det vanlig med ~200mm skive fremme og 180-200mm bak.

2021 Hard Rocx E Shock 8

Men Hard Rocx har ikke prioritert vekt på alle komponentene. Dempegaffelen er en Suntour XCR 34 med 120mm vandring. Dette er en ganske solid gaffel med grove innerbein. Men den er forholdsvis rimelig og henger ikke helt med under hardt kjør på sti. Sånn sett passer den inn med resten av utstyret på E Shock 8. Girsystemet er det nye 10-delte Shimano Deore M4100. Hard Rocx kunne valgt en gammel Shimano kassett med 36 tenner på det største drevet og spart litt vekt. Heldigvis har de valgt den nye M4100 kassetten med 46 tenner på det største drevet. Dermed har man et godt utvalg av lette gir på denne sykkelen.

Ikke for de groveste stiene

E Shock 8 er ikke laget for rask stisykling. Den trives bedre på asfalt, grusvei eller en sykkeltur i skogen. Den kan være en bysykkel med skjermer og bagasjebrett, eller en helårssykkel med plass til brede piggdekk. De brede dekkene rulle bra og gir fin komfort på ujevnt underlag. Og man kan dra på lange turer med mye motorhjelp, takket være en kraftig motor og et stort batteri. Sykkelen er utstyrt med den nye Shimano EP8 motoren og det nye Shimano batteriet med 630Wh kapasitet.

Begge syklene har Shimano EP8 motoren og 630Eh batteri

Og vi synes prioriteringen er grei. Joda, man kan synes at dempegaffel og bremser burde være litt bedre på en sykkel i denne prisklassen. Men her får man heller et stort batteri og en kraftig motor. Prisen på Hard Rocx E Shock 8 er 47.990kr. Dette er tross alt en del penger for en halvdempet emtb med noe billige komponenter.

Pris

Vi prater litt med Dag, som er salgssjef, om prisen. Prising av sykler løses på varierende måter av de forskjellige merkene. De som driver med direktesalg, og kun selger sykler over nett, selger syklene sine stort sett til veiledende priser. Men butikkene opplever at kunder forventer å kunne prute litt. Det er opp til butikkene om de ønsker å selge syklene til veilpris, eller om de ønsker å gi litt rabatt.

2021 Hard Rocx Chubster EP8

2021 Hard Rocx Chubster EP8

Så hvordan er det med den elektriske fulldemperen, er arven fra rittsyklene synlig her? Nei, overhodet ikke. Her prioriteres funksjon på sti over vektbesparelse. Her er det grovere bremser med 4 stempel. Vi skulle ønske de hadde valgt Shimano sin MT520 brems med kort bremsehendel fremfor MT420. Og vi hadde foretrukket de litt mer solide EXO+ sideveggene fremfor EXO på Maxxis Minion-dekkene. Utover det er vi fornøyd. Her er det 12-delt Shimano-gir og en setepinne som kan heves og senkes. Setepinnen har 150mm vandring i størrelse M og L mens Small-ramma får 125mm.

Fremme sitter det et 29″ hjul montert i en Rockshox 35 RL Gold gaffel. Vi har tidligere omtalt gaffelen som grei, den tåler brukbart med fart på sti. Men denne gangen var opplevelsen et hakk bedre. Vi lurer på om Rockshox kan ha oppdatert 35 RL gaffelen for 2021, den kjennes i alle fall ganske bra. Sykkelen har 150mm vandring både fremme og bak. Motoren er selvfølgelig den nye EP8 fra Shimano, og batteriet har 630Wh kapasitet.

Chubster EP8 kommer altså kun i tre størrelser. Det betyr som regel at ikke alle syklister vil finne en størrelse som passer dem godt. For oss på rett over 180cm så var dette uproblematisk. Vi syklet størrelse M, Hard Rocx oppgir at denne passer for syklister mellom 175 og 185 cm. En akselavstand på 1230 mm er relativt langt for størrelse Medium og vi opplevde ikke sykkelen som liten.

Mye bedre på grov sti

Så, er Hard Rocx Chubster EP8 en skikkelig kapabel elektrisk stisykkel? Kan produsenten, som vi forbinder med lette rittsykler, lage en emtb som kan måle seg mot de store kjente emtb-produsentene? Ja, helt klart. Chubster EP8 oppleves først og fremst stabil, trygg og kapabel. På tross av at den er utstyrt med et mindre 27,5″ bakhjul så er ikke bakenden, altså kjedestaglengden særlig kort. Chubster er ikke av de mest lettbeinte syklene. Men den klatrer godt, og den svelger unna grovt underlag og hopp slik vi forventer av en god elektrisk stisykkel.

Med en veiledende pris på 67.500kr så er heller ikke denne modellen ledende på pris. Men vi vet jo ikke faktisk pris på sykkelen før vi har pratet med en forhandler. Testsykkelen er ikke en endelig produksjonsmodell, så vi kommer tilbake med en mer utfyllende test til våren, når sykkelen er klar. Foreløpig konklusjon er at Hard Rocx Chubster EP8 er en kapabel emtb som kan konkurrere med de store internasjonale merkene.

Her er en video fra vår prøvetur på de to 2021 Hard Rocx syklene

Nyheter Sykkeltester Tester