Hurtigtest: 2019 Scott Genius eRide 920

Hurtigtest: 2019 Scott Genius eRide 920

Om du er godt kjent med Scott så har du kanskje oppdaget at denne sykkelen har byttet navn for 2019. Frem til 2018 har navnet på denne modellen vært Scott e-Genius, nå er navnet endret til Scott Genius eRide. eRide er en betegnelse Scott har gitt alle sine elsykkelmodeller. Genius eRide rammen er lik fjorårets ramme. Motor og batteri er også likt, men endel av utstyret er oppgradert. Prismessig ligger årets Genius eRide 920 på samme nivå som fjorårets 930 modell. 920 har da en betydelig bedre gaffel, i form av Fox 36 Rhythm Air. Girsystemet er det nye 12-delte Sram NX med 11-50t kassett. Bremsene er Shimano MT520. En justerbar setepinne er også på plass.

Genius eRide kommer med både 27,5 Pluss hjul og 29″. Importøren valgte å vise en modell med 29″ store hjul på G-Sport sin demodag. De mener at de litt større hjulene med noe smalere dekk vil ta over for 27.5 Pluss hjulene som frem til nå har vært vanlig på elektriske terrengsykler. Så da fikk jeg endelig sjansen til å sykle en sykkel med 29″ hjul og 2,6″ brede dekk igjen. Dette har jeg gjort en gang før, på en Haibike sDuro HardNine 7.0. Den gang synes jeg hjulstørrelsen passet perfekt til sykkelen, dermed er forhåpningene høye før jeg setter meg på Genius eRide 920. Genius har ikke den mest ekstreme geometrien, kjedestagene med 460mm lengde er ikke blant de korteste, men det er innen for normalen på en emtb. styrevinkelen er ganske slak med sine ~65*, disse tingene bidrar til en forholdsvis lang akselavstand. Testsykkelen i størrelse Medium er ganske perfekt for meg på 181cm, men Large kunne nok også fungert.

2019 Scott Genius e-Ride 920

Test-turen begynte med asfalt ut av sentrum før jeg fant en kort og bratt sti. Det grove Schwalbe Hans Dampf bakdekket hadde ingen problem med grepet grepet på vei opp, og fremdekket lettet aldri fra stien selv i de bratteste kneikene. Fremdekket er det enda grovere Schwalbe Magic Mary. Det er et godt stidekk som griper godt på våte stier. Bremsene ble ikke utsatt for de hardeste prøvene. Turen foregikk stort sett i lav fart og da oppførte de seg like godt som Shimano sine grovere modeller. Kanskje kan noen ønske seg kraftigere bremser, avhengig av ryttervekt og terreng. Sykkelen var trygg og stødig både opp og ned stien, men det var ingen partier her som innbød til hverken fart eller lek. En fulldempet stisykkel med store hjul er tradisjonelt mer stabil og trygg i fart og mindre leken og mindre kvikk i lav fart.

Heldigvis har området både noen små hoppbakker og en skatepark, her ble det tid til lek og tull. Og det er jammen ikke ofte jeg har det så gøy på sykkel. Det skyldes nok mer fasilitetene enn sykkelen, men Genius eRide med sine store hjul fikk vist frem en riktig så leken side her. Dekkene bet seg godt fast i de glatte sporene i hoppbakkens ovarenn, og sykkelen lot seg enkelt styre i en fornuftig retning gjennom lufta. Landingen i unnarennet var selvfølgelig silkemyk, slik unnarenn er designet for å være. Sykkelens 150mm dempervandring hadde nok tålt større skihopp-bakker enn dette. Dempinga fungerte i godt hele turen, den nye «billig-gaffelen» Fox 36 Rhythm har som ventet god støtte på store slag, men den overrasket med god følsomhet over små ujevnheter også, en fin gaffel. En BMX-sykkel er et bedre verktøy i skateparken enn en fulldempet emtb med store hjul. Men det plaget hverken meg eller sykkelen nevneverdig. Det var riktignok litt vanskelig å få med seg bakhjulet høyt opp i den doserte 180* svingen, og det var tungt å pumpe for å få med seg fart ut av svingen. Likevel kom jeg meg igjennom med brukbar fart, nok til å hoppe på kulen noen få meter etter svingen.

2019 Scott Genius e-Ride 920

Spesifikasjoner

150mm vandring fremme og bak, Shimano E8000 motor, Schwalbe 29×2,6″ dekk, god rammegeometri. Vekt oppgitt av produsent: 23,8kg
Prisanslag 50.000kr

Konklusjon

Joda, en skatepark er en litt tullete oppgave for en slik sykkel. Men jeg sitter igjen med inntrykket av at Genius eRide 920 er en overraskende kvikk sykkel. Dette er en sykkel jeg kunne eid selv. Pristilbudet folk fikk på Demo-dagen var et stykke under 50.000kr. Det er en god pris for en sykkel med gode og fornuftige komponenter.

Pluss

  • Solid og engasjerende

Minus

  • Litt tung
Sykkeltester Tester