Polini E-P3+ motortest

Polini E-P3+ motortest

Polini motorer er et nytt bekjentskap for oss. Vi har nå testet emtb-motoren Polini E-P3+. Denne er oppgitt til 75 Nm. Det finnes også en kraftigere Polini E-P3+ MX. Spesifikasjonene er identiske for begge motorene, med unntak av at MX-versjonen oppgis til 90 Nm. Her er alle merkene som bruker Polini-motoren. Vi syklet på en Focarini Ultra.

Polini E-P3+ spesifikasjoner

Det er lettere å forklare hvordan en motor oppfører seg når vi kan illustrere med filmklipp. Se vår video for en detaljert gjennomgang av motoren, eller les videre under for en kortere versjon.

Skjerm og fjernbetjening

Polini leverer en relativt stor skjerm som er enkel å lese fra. Den sitter greit beskyttet bak styret. Her kan man se informasjon som fart, distanse, hvor mange watt man selv tråkker og hvor mange % av tilgjengelig motorkraft man bruker.

Polini 2,5″ TFT skjerm

Fjernbetjeningen er en liten sak med gummibelegg over. Denne bruker man til å velge mellom 5 forskjellige nivå av motorassistanse, eller til å bla mellom forskjellige sider som viser data på skjermen. Vi synes at knappene kunne vært mer følsomme, det hender at et trykk ikke registreres. Men det er ikke et problem av særlig betydning.

Polini fjernbetjening

En svakere motor for terrengsykling?

Det er vanlig at motorprodusentene lager motorer med forskjellig styrke. Vi forventet at 75 Nm versjonen skulle være en svakere utgave. For å avgjøre dette har vi sammenlignet E-P3+ med Bosch Performance CX 85 Nm.

Test av motorkraft

Testen ble kjørt i tilnærmet samme utveksling på begge syklene. Og begge motorene ble kjørt med maks motorassistanse. Vi kjørte flere runder med en tråkkfrekvens, eller kadens, på 60, 80 og 100. Målet er at syklene skal ha kjørt ca like fort og samme distanse. Vi brukte pedaler med wattmåler for å finne ut hvilken motor som gir mest hjelp. Ved å kjøre med forskjellig kadens ser vi om en motor er kraftigst ved lav tråkkfrekvens og en annen ved høyere frekvens.

Orbea Rise fra Unaas
MotorMål kadensReell kadensTid (sek)Rytter tråkket (Watt)
Polini E-P3+ 75 Nm6058,54393
8077,536,5106
1009729153
Bosch Performance CX 85 Nm6059,541123,5
807936140
1009729,5197

I 60 kadens-testen skilte det litt i tidsbruk. Vi bruke 2 sek lenger tid med Polini-motoren, dette skyldes i stor grad at gjennomsnittkadensen var marginalt lavere. Det er likevel en betydelig forskjell mellom motorene. Bosch-motoren trenger 33% høyere kraft fra syklisten.

I 80 kadens-testen ser vi at begge motorene er raskere enn i 60-testen, samtidig øker ikke kraften syklisten legger i pedalene så mye. Dette tyder på at begge motorene er mer effektive med litt høyere tråkkfrekvens. Igjen krever Bosch-motoren over 30% mer kraft fra syklisten for å sykle på ca samme tid. Motorene brukte omtrent samme tid, Bosch’en ble syklet et halvt sekund raskere.

Og Bosch-motoren greier ikke å slå tilbake i 100 kadens-testen. Igjen skiller det et halvsekund i tid, og rytteren må tråkke rundt 30% hardere for at Bosch-motoren skal holde følge med Polini’en.

Orbea Rise fra Unaas

Overraskende resultat

Vi hadde ventet at Polini E-P3+ skulle være litt svakere. Polini sin 90 Nm motor skulle være en konkurrent til Bosch Performance CX 85 Nm tenkte vi. Dette var så overraskende at vi fikk tak i en annen sykkel med Bosch 85 Nm motor, for å sammenligne med vår Bosch-motor. Disse oppførte seg likt, ikke noe galt med vårt eksemplar.

Vi tok med syklene ut på stien, og opplevelsen stemte med testresultatene. Polini-motoren er raskere i motbakkene. Den som syklet Bosch-motoren kunne holde følge i kortere bakker, men han tråkket hardere.

I denne testen har vi målt hvilken motor som forsterker tråkket mest, altså hvilken motor som oppleves mest effektiv. Men testen kan også gi oss inntrykk av hvilken motor som har høyest maksimal effekt. Når vi tråkker rundt 200W så skal motorene yte maks effekt. Vi er ikke i stand til å si hvilken motor som har høyest maksimal effekt, men Polini’en oppleves mest effektiv.

Polini E-P3+

Motorkontroll

Polini E-P3+ slår ikke inn umiddelbart når man legger vekt på pedalene. Krank/pedal må bevege seg noe før motoren aktiverer. Og motoren aktiverer kontrollert. Slutter man å tråkke så kutter motoren meget raskt. Det er ingen “motor overrun”, motoren fortsetter ikke å gi kraft etter at man har sluttet å tråkke.

Test av motorens oppførsel på sti

Vi liker slik oppførsel i teknisk krevende sti, det er aldri behov for å holde igjen motoren. Men “motor overrun” kan ha sine fordeler og. E-P3+ oppleves som en sterk motor som er lett å kontrollere.

Walk assist

Vi synes “walk assist” eller “trilleassistanse” fungerer greit. Men den deaktiverer kanskje litt raskt om man prøver å holde igjen sykkelen. Man kan oppleve at den kutter om forhjulet stopper i en stein. Det norske Polini-verkstedet, www.fenom.no, forteller at det nylig har kommet en oppdatering som forbedrer trilleassistansen. Vi har ikke testet motoren med denne oppdateringen.

Polini e-bike app

Polini har en app som lar oss styre motoren. Om fjernbetjeningen på styret blir ødelagt så kan motoren fortsatt brukes med app’en. Her får man opp fart, rekkevidde, osv. Man kan også endre assistansenivå, og lese av feilmeldinger, om de skulle dukke opp. App’en brukes også til å endre på motorassistansen. Man kan justere maks kraft og hvor mye tråkket forsterkes på de 5 forskjellige nivåene. Dette kan kun gjøres i profilene “Custom1” og “Custom2”. Vi går igjennom app’en mer detaljert i videoen øverst.

Konklusjon

Polini E-P3+ er en overraskende sterk motor. Samtidig er den enkel å kontrollere og oppfører seg pent på stien. Vi liker at motoren kan vedlikeholdes, men kun godkjente verksted kan åpne opp motoren. www.fenom.no er foreløpig det eneste godkjente verkstedet i Norge, de holder til mellom Drammen og Kongsberg.

Produkttester Tester