Test | Canyon Spectral:On 7.0 emtb.no - elektriske terrengsykler
emtb.no - elektriske terrengsykler

Test/Video | 2019 Canyon Spectral:On 7.0

Test | Canyon Spectral:On 7.0
(18.04.19)

Pluss:
+Pris og vekt
+Leken
Minus:
-Litt utdatert utseende?
150mm vandring fremme og bak, Shimano E8000 motor, Maxxis Minion (29x2,5" og 27.5x2.8") dekk med god gummiblanding, god gaffel og demper fra Fox, komplett Shimano XT gruppe inkludert XT Trail bremser. Veid til 23,16 kg inkl pedaler
Pris inkl mva og frakt 45.498kr

Når Canyon lanserte sin 2018 Spectral:On var de blant de første til å blande hjulstørrelser på en emtb. Spectral:On har det "vanlige" 27.5" hjulet med 2.8" dekk bak og planen var visstnok å bruke samme dimensjon fremme. Men etter endel testing falt valget på et større hjul med smalere dekk fremme. Denne erfaringen har jeg også hørt fra andre produsenter, og i 2019 ser vi at flere og flere beveger seg bort fra 27.5x2.8" dekkene, særlig på fremhjulet. Spectral:On har et utvendig batteri, det er altså ikke skjult inni ramma. Dette designet resulterer gjerne i en billigere og lettere sykkel sammenlignet med integrert batteri. Spectral:On 7.0 veier 23,16kg inkludert pedaler. Ulempen er at enkelte ikke liker utseendet og dermed ikke vil vurdere en sykkel med utvendig batteri. Jeg mener at design med utvendig batteri har sin plass i markedet og at det vil være med oss en god stund til.

Spectral:On 7.0 test video


Spectral:On er utstyrt med Shimano E8000 motoren sammen med det billigere E7000 displayet og E7000 bryteren som styrer assistansenivå. Dette er en god miks. Bryteren er passe liten og enkel å betjene, jeg tror de aller fleste vil foretrekke denne over E8000-bryteren. Med det kompakte E7000 displayet blir det enklere å koble opp apper via bluetooth. E8000 motoren er fortsatt en av mine favoritter, den leverer kraften på en måte som er enkel å håndtere. Sykkelens batteri er på 500Wh. Griskifteren fra Shimano XT-gruppa føles presis og thight. XT Trail bremsene med fire stempel er kraftige. Jeg liker godt følelsen i bremsehendelen, den er lett og enkel å modulere. Bakdemperen er en Fox Float Performance DPS og gaffelen en Fox Performance 36 Float. Hjulene består av Shimano XT-nav samt Alexrims felger. Hjulene er skodd med Maxxis Minion DHF 29x2.5 fremme og Minion DHR ll 27.5x2.8 bak. Setet fra Ergon er av den elsykkelspesifikke typen som har ekstra støtte i bakkant, dette sitter på en senkepinne med 150mm vandring.

Test | Canyon Spectral:On 7.0

Alt dette er gode komponenter, men setet er ikke min favoritt på denne typen sykkel. Jeg har tidligere testet dette ganske harde setet på Canyon Neuron:On 5.0, her synes jeg det fungerte bra så lenge jeg brukte shorts med padding. På Spectral:On synes jeg setet hemmet meg litt. Det begrenset hvor mye rom jeg hadde til å bevege meg på setet og det var ikke særlig behagelig å sitte på når setepinnen var senket. Dette Ergon-setet fremstår som mer egnet for klatringer enn for utforkjøring, og klatring er ikke det Spectral:On er best på. Demperne fra Fox gjør en veldig bra jobb her, de kan settes opp ganske mykt slik at de er komfortable over små slag. Samtidig står de ganske høyt i vandringa og gir god støtte ved større slag i grovt terreng. Jeg ble særlig imponert av gaffelen. Fox Float Performance gaffelen fra tidligere år har ikke vært min favoritt og jeg har foretrukket den billigere Fox Rhythm 36 gaffelen. Men Performance 36 Float med GRIP demperenheten imponerer meg, jeg kunne godt eid en sykkel med denne gaffelen. Demperen på bakhjulet har jeg god erfaring med fra tidligere, og den leverer som forventet. Kombinert med Horst Link demperopphenget får vi en sykkel som både tråkker bedre enn forventet og som gir et bra fraspark når man tar sats og hopper.

Test | Canyon Spectral:On 7.0

Denne demper-oppførselen passer godt sammen med sykkelens geometri. Akselavstanden måler godt under 1200mm på Medium-ramma. Dette er ganske kort og det skyldes korte kjedestag på 430mm samt en ikke alt for slak styrevinkel på 66.8*. Resultatet blir en kapabel og ganske agressiv stisykkel. Dette er ikke den ultimate enduro-sykkelen, jeg regner med at Canyon snart vil lansere Strive:On for denne oppgaven. Kjedestagene gjør at dette heller ikke er den mest ekstreme klatreren, slik enkelte andre elsykler kan være. Canyons Neuron:On kan være et bedre valg om egenskapene oppover er viktige. Spectral:On er en sykkel som innbyr til lek og herjing. Skarpe svinger kan tas raskt takket være kort akselavstand og god tilbakemelding fra det noe smalere forhjulet. Og man trenger ikke bruke så veldig mye krefter på å få sykkelen til å lystre, det er ikke mye man skal flytte kroppsvekten bakover før man kan trille utfor en kant på bakhjulet.

Spectral:On er en allsidig og ganske grov stisykkel laget for å underholde. Den takler det meste av terreng og er samtidig ganske så leken, slik en konvensjonell stisykkel kan være.

Test | Canyon Spectral:On 7.0